С Дан Колов в сърцето – историята на Тихомир Благовестов

19:40, 9 май 22
Емилия Димитрова

На 6 април 1936 г. в Париж Дан Колов печели европейската титла в борбата срещу известния като човека с хилядата хватки Анри Деглан. На ринга двамата са като освирепели лъвове, въпреки че в живота ги свързва уважение и приятелство. Прочетете още »

„От кого ще ни спасява Путин?“ – една семейна история, променена от войната в Украйна

17:17, 1 мар. 22
Венелина Попова

Интервю с Анна Омелчук и Валентина Корольова, които са далече от Войната, но сърцата им остават в Украйна Прочетете още »

„Писна ми да ме е срам“ – Петко Петков, който прекоси две граници, за да помага на бежанци от Украйна

18:31, 27 фев. 22
Венелина Попова

Разговор с Петко Петков - инженер програмист в голяма международна компания и активен протестър от Стара Загора, който тръгна сам с личния си автомобил, за да помогне на бежанци от Украйна да стигнат до България. Прочетете още »

„Те са абсолютен пример за всички нас!“ – Историята на всеотдайните атлети и доброволци на Спешъл Олимпикс България

18:46, 7 фев. 22
Диана Желязкова

„Тези атлети са страшно мотивиращи! Толкова силна воля, хъс за победа, полагат толкова много усилия и са абсолютен пример за всички нас!“ – това признание на главния мениджър на Националната баскетболна лига (НБЛ) Сандра Велчева–Хънт е посветено на атлетите от Спешъл Олимпикс България, част от най-голямата световна спортна организация за хора с интелектуални затруднения. Прочетете още »

Историята на тунела под връх Шипка – „най-голямата мечта на Габрово“ става на 125 г.

15:44, 17 ян. 22
Емилия Димитрова

На 23 март м.г. по повод отварянето на ценовите оферти за строителство на тунел под връх Шипка, кметът на Габрово Таня христова написа във Фейсбук: "Най-голямата мечта на Габрово е на път да се превърне в реалност!". Окозво се обаче, че тази мечта е на цели 125 г. Прочетете още »

Има надежда! – Историята на един млад готвач, който инвестира напук на кризата

19:57, 10 ян. 22
Диана Желязкова

Напук на кризата, ударила тежко ресторантьорския бранш, един млад готвач откри собствено заведение за хранене. И инвестира в него всичките си спестявания и почти денонощния си труд. И пак напук на кризата, той е на път да успее. Което си е едно малко чудо, защото проектът му е повече от смел Прочетете още »

„Открий колелото!“ – историята на Тео Бялков

2:23, 3 ное. 21
За истината

Всеки, който купи календар на „Открий колелото“ за 2022 година може да помогне за реализирането на идеята Теодоси Бялков или Тео, както го наричат приятелите му е на 53 г. Не бихте му ги дали, дори да е без колело, вероятно заради заразителния ентусиазъм и енергия, които вървят с всяко негово действие, дума, движение. Прочетете още »

„Искам да осигуря повече млади лекари на България“ – историята на д-р Динко Младенов

10:31, 13 окт. 21
За истината

Доктор Динко Младенов основава Фондация „Млади медици за България“ през август 2020 година, за да подпомага кариерното развитие на млади медици в България. До момента фондацията е предоставила 247 хил. лв. под формата на стипендии за 151 специализанти и студенти по медицина от 31 населени места и 68 лечебни заведения в цялата страна. „Главната цел […] Прочетете още »

Не е механик, а коли сътворява, не е комик, а усмивки дарява

12:16, 18 сеп. 21
За истината

За тридесетия рожден ден на съпруга си Христина Байрякова подготвя специална изненада. То се знае, перфектният подарък за запален фен на спортни коли, и в частност на Ферари, като Радостин е торта кола (ако не може истинска!) – задача, която всеки сладкар може да изпълни. Или поне така си мисли Христина. Оказва се, че най-близката […] Прочетете още »

„На хармана“ – историята на един фестивал, който празнува традициите и историята на Харманли

9:30, 11 юни 21
За истината

От столетия пътят от Западна Европа до Истанбул минава през Харманли – град, чието име запечатва историята и традиционния поминък на местните. „Харманлии“ били хората, работили на хармана – мястото, където се вършеело житото. Харманли започва като крайпътна гостилница за преминаващите търговци, около която постепенно се формирали селище и харман, осигуряващ тяхната прехрана. Затова фестивалът […] Прочетете още »