Историята на Музейко – малкият музей с големи мечти (и постижения!)

15:12, 2 фев. 23
За истината

Името му може да произхожда от умалително, но „Музейко“ е гигант в STEM образованието в България. Вече седем години най-големият детски научен център в Източна Европа открехва необятния свят на науката за десетки хиляди деца и техните семейства. Прочетете още »

Историята на Петко Стоев и неговият робот за дистанционна рехабилитация

12:38, 30 ян. 23
За истината

Той е само на 28 години и вече стремглаво върви по пътя на роботиката. Докторант към БАН, а вече и основател на стартъп компания, инж. Петко Стоев иска да намира пресечната точка между науката и предприемачеството, за да прави живота на хората по-лесен. Прочетете още »

„Дишай, България“ е гражданска инициатива, която обединява сдружения от цялата страна в борбата им за по-чист въздух

16:10, 26 ян. 23
Диана Желязкова

„Заедно дишаме по-леко“ Девня, Гълъбово, Перник, София, Пловдив, Димитровград, Русе, Павликени… Градове, разпръснати в цялата страна, с различен облик, население, икономическо развитие, жизнен стандарт. Но колкото и да са различни, всички те имат един общ проблем – замърсеният въздух. Прочетете още »

Рейгън от Разград: „Тук хората не се връзват на кухите, популистки обещания на ДПС“

19:37, 4 ян. 23
За истината

„За истината“ препубликува текст на Вилдан Байрамова от „Дойче веле“ Той е кмет на голямото и много живо село Ясеновец, Разградско, с 4 хил. жители, повечето от които са роми като него: Рейхан Хюсеинов – Рейгъна е демократ по душа и убеждения. Прочетете още »

Направете празниците по-весели, като подкрепите малкия бизнес до вас

17:02, 25 дек. 22
За истината

Годината завършва и започва с празници. Това означава усмивки, споделени мигове и разбира се… подаръци. А защо празничното пазаруване да не е с кауза и мисъл за нашите общности? Подарете на приятел масаж в кварталното студио. Купете творба от местен художник или занаятчия. Подкрепете малкия бизнес до вас. Това ще направи празника малко по-весел както […] Прочетете още »

Новата сграда на Карин дом – история за добротворчество и успешен тест за гражданското общество у нас

17:17, 27 ное. 22
За истината

Новият комплекс за социални, здравни и образователни услуги на Фондация „Карин дом“ отвори врати наскоро във Варна. Прочетете още »

Победата на оцелелия е да доживее да разкаже своята история

17:17, 10 ное. 22
За истината

Цветана Джерманова желае да изразява мислите си свободно. Режимът, който държи страната в желязната си хватка 45 години, обаче смята желанието ѝ за опасно и Цветана плаща висока цена за своето свободомислие. Прочетете още »

Пътят – историята на Славко Матанович и Ананда Роши

13:01, 5 ное. 22
Венелина Попова

Ананда Роши и Славко Матанович са от Хърватия, но живеят в България. Тя – едва от седем месеца, той – от седем години. Изборът им не е случаен, а част от пътя им на лечители и учители. Тук са, за да помогнат на българите, които според тях имат специална духовна мисия. Прочетете още »

Джеко

Историята на Джеко, собственикът на последната селска фурна в община Севлиево

16:47, 28 окт. 22
Емилия Димитрова

Последната селска фурна в община Севлиево вече е в историята. Сметките за газ, цената на брашното и горивото за разнасяне на хляба по магазините се оказаха над възможностите на хлебаря Джевдет Сюлейман. Прочетете още »

Историята на мутафчията Христо Маринов – живото съкровище от Габрово

16:59, 8 сеп. 22
Емилия Димитрова

Майсторът мутафчия в етнографския музей на открито „Етъра“ Христо Маринов е кандидатурата от област Габрово, която продължава в националната селекция по системата „Живи човешки съкровища – България“. Прочетете още »