„Открий колелото!“ – историята на Тео Бялков

2:23, 3 ное. 21
За истината

Всеки, който купи календар на „Открий колелото“ за 2022 година може да помогне за реализирането на идеята Теодоси Бялков или Тео, както го наричат приятелите му е на 53 г. Не бихте му ги дали, дори да е без колело, вероятно заради заразителния ентусиазъм и енергия, които вървят с всяко негово действие, дума, движение. Прочетете още »

„Искам да осигуря повече млади лекари на България“ – историята на д-р Динко Младенов

10:31, 13 окт. 21
За истината

Доктор Динко Младенов основава Фондация „Млади медици за България“ през август 2020 година, за да подпомага кариерното развитие на млади медици в България. До момента фондацията е предоставила 247 хил. лв. под формата на стипендии за 151 специализанти и студенти по медицина от 31 населени места и 68 лечебни заведения в цялата страна. „Главната цел […] Прочетете още »

Не е механик, а коли сътворява, не е комик, а усмивки дарява

12:16, 18 сеп. 21
За истината

За тридесетия рожден ден на съпруга си Христина Байрякова подготвя специална изненада. То се знае, перфектният подарък за запален фен на спортни коли, и в частност на Ферари, като Радостин е торта кола (ако не може истинска!) – задача, която всеки сладкар може да изпълни. Или поне така си мисли Христина. Оказва се, че най-близката […] Прочетете още »

„На хармана“ – историята на един фестивал, който празнува традициите и историята на Харманли

9:30, 11 юни 21
За истината

От столетия пътят от Западна Европа до Истанбул минава през Харманли – град, чието име запечатва историята и традиционния поминък на местните. „Харманлии“ били хората, работили на хармана – мястото, където се вършеело житото. Харманли започва като крайпътна гостилница за преминаващите търговци, около която постепенно се формирали селище и харман, осигуряващ тяхната прехрана. Затова фестивалът […] Прочетете още »

„Сега cъм най-щаcтливият човек“. Елена Кантарева-Дечева, която съживи Епископската базилика

22:52, 19 апр. 21
За истината

Тя е автор и реставратор на десетки икони, стенописи и мозайки, преподавателка по технология и техника на живописта и стенописта. Описва себе си като творческа личност. Посветила е живота си на опазването на културното наследство. Така започва разказът на "Свободна Европа" за Елена Кантарева-Дечева, която ръководи реставрацията на Епископската базилика на Филипопол в Пловдив. Прочетете още »

Защото вярваме, че има смисъл – историята на Диана Настева и Сдружение „Няма невъзможни неща“

9:00, 14 апр. 21
За истината

Във времето на пандемията от COVID-19 активната работа ни спаси емоционално. Това споделя Диана Настева – създател и основен двигател на Сдружение „Няма невъзможни неща“, година след началото на ограниченията, които силно повлияха върху работата на социалните организации. Сдружението е създадено за работа с младежи, които търсят развитие, общуване, израстване, накратко – пътя си в живота като всички млади хора. Прочетете още »

Как се развива публичната среда – историята на Ива Лазарова

19:37, 22 мар. 21
За истината

Работата на "Института за развитие на публичната среда" (РПС) не е по вкуса на мнозина. Неведнъж осъмват със счупени входни табели, а един път запорират и банковата им сметка. Въпреки тези предизвикателства, членовете на екипа работят там от поне десетилетие и са обединени в ангажимента си да настояват за по-голяма отчетност и прозрачност на институциите, а българските граждани информирани за дейността на техните представители. Прочетете още »

Когато мечтата ти е да работиш, винаги има „Надежда“

5:20, 19 мар. 21
За истината

Книжарница „Надежда“ в пловдивския квартал „Тракия“ е необикновено място. От ведрото име до приветливия интериор и мили книжари – всичко в нея казва „Добре дошли“. Там сте не просто клиенти, а скъпи гости. Посрещат ви с най-широките усмивки, които някога сте виждали, и ви изпращат с късметче с послание – малък жест на благодарност за покупката ви. Прочетете още »

Историята на една виртуална изложба – мозайките на Страхил Найденов

22:46, 18 мар. 21
Емилия Димитрова

На 23 март т.г. галерия "Видима" трябваше да открие изложбата "Модулна мозайка" на плевенския художник Страхил Найденов. Заради обявените тази сутрин противоепидемични ограничения, които влизат в сила точно от понеделник, изложбата няма да бъде открита по традиционния начин, но все пак ще я има, обявиха от галерията. Прочетете още »

Майсторът и Пречиствателната – историята на Раденко Велинов

11:38, 8 мар. 21
За истината

Може ли предприемачеството да вдъхне нов живот на общности в нужда? Ако съдим по постигнатото от участниците в предприемаческата програма на Фондация „Америка за България“ Бизнес академия за стартиращи предприемачи – BASE, изгледите са обещаващи. За четири години програмата е помогнала на десетки хора в Средногорието, Враца, Плевен, Ловеч и Смолян да започнат или развият бизнеса […] Прочетете още »