5 промени в следващия парламент

11:35, 8 апр. 21
За истината

Близо 3 милиона българи в страната и чужбина гласуваха на 4 април. Те избраха 6 политически сили да влязат в Народното събрание. Тези резултати водят до един по-различен парламент. Ето ги 5 ключови промени. Прочетете още »

Мерките и ваксините. В България и по света

11:45, 1 апр. 21
За истината

Измина повече от година от началото на пандемията от коронавирус. В края на март в България бяха регистрирани по над 4000 заразени с COVID-19 всеки ден. На този фон властите обявиха, че някои от ограничителните мерки ще отпаднат от началото на април. Прочетете още »

„Алтернативата“ с Генка Шикерова

13:39, 25 мар. 21
За истината

Възможна ли е коалиция между "Демократична България" и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Разговор на Генка Шикерова с Христо Иванов в студиото на TV1. Прочетете още »

Полицейско насилие в Казанлък (любителски кадри)

20:28, 22 мар. 21
Za Istinata

След задържането на шофьора, преследван от полицията в Казанлък в понеделник (22 мварт т.г), до местната телевизия "Пресс ТВ" е изпратено любителско видео. На него е документирано полицейското насилие упражнено след задържането на мъжа. Прочетете още »

Заводът от “Осемте джуджета” е разграбен

14:18, 22 февр. 21
За истината

В това видео Пролетина Златанова, дъщерята на основния свидетел в "Осемте джуджета" Илия Златанов, показва как изглежда днес завода и колко неща липсват. Прочетете още »

С дрон над „кокошарника“ на Веселин Марешки във Варна

9:05, 6 февр. 21
За истината

Зам. председателят на парламента Веселин Марешки нарече имота в Морската градина на Варна, където строи, "кокошарник". Той обясни, че е направил само "ремонт" на съществуваща сграда от 80 кв.м. Община Варна също не видя строеж в имота и дори обясни, че документи няма, защото за ремонт на е необходимо строително разрешение. Прочетете още »

На живо: Представяне на „Черна книга на правителственото разхищение 2020“

16:55, 14 ян. 21
За истината

За шеста поредна година екип от разследващи журналисти разказват в „Черната книга на правителственото разхищение 2020 г.“ истории за пилеене на публични средства и дават примери за пропуснати възможности да живеем по-добре. Част от журналистите, участващи в тазгодишното издание на книгата, са автори и в „За истината“. Прочетете още »

Изпаряването на стадионите във Варна

11:31, 24 дек. 20
За истината

По една и съща схема през 2017 година Варна остана без стадионите си „Юрий Гагарин“ и „Спартак”. Частните компании печелят от имотите, а данъкоплатците се разделят със собствеността си. „Черната книга“ и журналистът Спас Спасов разказват във видео репортаж, как се изпариха стадионите на Варна. Прочетете още »

Пропуски в тол системата за милиони

9:14, 22 дек. 20
За истината

Новата система за електронни винетки и тол такси трябваше да инжектира стотици милиони левове в пътна инфраструктура. Засега обаче ефективността й е спорна, а разходите около нея се трупат. Защо се стигна до такава развръзка, обясняво в разследването си за „Черната книга“ журналистката Мила Чернева. Прочетете още »

На кого е гората? 10 години след заменките

17:08, 16 дек. 20
За истината

„За истината“ публикува видео на Генка Шикерова и Мирослав Михайлов за „Свободна Европа“. Преди 10 години правителството замени хиляди декари атрактивни земи в планината и край морето. Сделките са определени като „най-големият грабеж на прехода“. Прочетете още »