Запор по време на пандемия

13:18, 2 апр. 20
За истината

В разгара на корона кризата банда самозабравили се, маскирани като защитници на държавния интерес, върлува из страната. Това пишат Галя и Иво Прокопиеви – изпънителен директор и издател на медийната група „Икономедиа“. Прочетете още »

Невидимата война – дневник на коронавирусната година (1)

11:40, 27 мар. 20
Тони Николов

Извънредното положение е не просто излаз от нормалната ситуация, то е специфичен разрез на времето, в което живеем. Възприемем ли карантината като "стоп-кадър", би трябвало да признаем, че този "кадър" прави очевидни доста неща, за които преди не сме си давали сметка. Прочетете още »

Коронавирус: пет мерки, за да не се върне България десетилетия назад

11:33, 27 мар. 20
Даниел Смилов

Хибридните сайтове от седмица насам изпушват. Те се надпреварват да отписват Европейския съюз и за пореден път оповестяват неговата смърт. Както, разбира се, и смъртта на еврото. Оплакват и "липсата на европейска солидарност" и я сравняват с помощта на Путин за Италия, изпратена с няколко самолета. Изобщо, как човек в една такава ситуация да не разгради ЕС и да махне всички санкции за Русия. А защо не и да кандидатства (индивидуално поне) за Евразийския съюз и рублозоната. Прочетете още »

Коронавирус: в България се случват опасни неща

14:05, 25 мар. 20
Ясен Бояджиев

В кризата с коронавируса децибелите трябва да бъдат понамалени, а тонът - пообран. Това важи за всички в България, но най-вече за хората с власт. Те трябва да се държат най-отговорно. Но примерите за обратното се множат. Прочетете още »

Искането на министър Кирилов за ограничаване на права е подготовка за диктатура

11:06, 21 мар. 20
Даниел Смилов

Даниел Смилов е специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра „Политология“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Член е на групата експерти по политическите партии на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Коментарът е от […] Прочетете още »

Съдиите към депутатите: Не забравяйте, че принципът на правовата държава се прилага и при извънредно положение

16:37, 19 мар. 20
За истината

За истината публикува без редакции становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България, изпратено до народните представители, по повод обсъждания в момента проектозакон за мерките при извънредно положение. Прочетете още »

„Мутафчийски да поеме държавата!“ – как се справя България с коронавируса

20:15, 18 мар. 20
Ясен Бояджиев

По-твърди или по-меки да са мерките срещу коронавируса - това е въпросът. Отговорът отдавна се вижда ясно - най-малкото в опита на най-засегнатите от пандемията страни. Но въпреки това не всички го приемат. Или го приемат, но само на думи и с уговорки. Прочетете още »

Законопроектът за мерки при извънредното положение стоварва бремето и отговорността върху бизнеса и гражданите*

19:51, 18 мар. 20
За истината

Българският хелзинкски комитет изпрати становище до Народното събрание във връзка със законопроекта за мерките по време на извънредното положение, който се разглежда в момента от народните представители.  За истината го публикува без редакции. Даваме си сметка за необходимостта от приемане на такива мерки в интерес на правото на много български граждани, както и на чужденци, пребиваващи в […] Прочетете още »

Заради коронавирус в България ограничават права. Опасно ли е това?

19:27, 18 мар. 20
За истината

Извънредното положение дава абсолютна власт, а тя може да изкуши всекиго. Заради коронавируса в България се ограничават основни права. Никой не знае докога. Прочетете още »

Какво да се прави с икономиката по време на пандемия

11:35, 17 мар. 20
Красен Станчев

За истината публикува анализ на Красен Станчев от „Икономически живот“. Какво знаем от историята Пандемиите се разпространяват залпово, като взрив. Най-леталната от близките сто години е онази от 1918 г., отнела живота на (вероятно) два пъти повече души от смъртта, причинена от първата световна война. Известно е още, че оттогава досега броят на жертвите намалява. Включително […] Прочетете още »