„Не е поканен“. Организаторът на Националната молитвена закуска не е чувал за Гешев

10:55, 2 фев. 23
За истината

"Не е поканен". Това е краткият отговор, който "Свободна Европа" получи от организатора на Националната молитвена закуска по повод съобщението, че българският главен прокурор ще присъства на събитието. Прочетете още »

„Месомелачката закъса“. Кой плаши хората, че идва мобилизация и в България

17:33, 30 ян. 23
За истината

За истината публикува текст на Георги А. Ангелов от „Свободна Европа“. Призракът на „мобилизацията“ и за български мъже пак витае из социалните мрежи – на фона на войната в Украйна и думите на политици как помощта за Киев „въвлича във война“. Кой плаши българите и как дезинформацията подплати „достоверността“ си с едно правителствено решение. Прочетете още »

Какво си позволява „Възраждане“?

1:23, 30 ян. 23
Георги Лозанов

Незаконното събиране и огласяване на личните данни на 800 души донесоха награда на "Възраждане" - антинаградата "Big Brother". Тя представлява военен ботуш, стъпил на човешка глава - символ на възможните посегателства. Прочетете още »

България – в плен на коалицията „Бий“? Как законът срещу домашното насилие не мина в парламента

1:06, 30 ян. 23
Евгений Дайнов

Тези дни плаващите коалиции "Хартиена бюлетина", "Гешев" и "Газпром" мутираха в коалиция "Бий". Това се видя както в дебатите в зала по законопроекта против домашното насилие, така и по гласуването. Обобщено, посланието на изказващите се депутати от ГЕРБ, БСП и "Възраждане" беше: "Който е против побийването на жената и децата, той е джендър, трети пол или направо обратен. А това не е българско". В крайна сметка "българското" надделя. Законът не мина. Прочетете още »

Как България да премине по-лесно през турбуленциите

10:50, 27 ян. 23
Даниел Смилов

Каквато и коалиция да управлява в бъдеще, в нея не бива да се допускат компромиси с най-важните приоритети на България. Само така страната ще премине през задаващите се трудности. Какво може да се направи?, отговаря Даниел Смилов в анализ за „Дойче веле„. Прочетете още »

Моралното падение на един „натовски генерал“

14:41, 23 ян. 23
Евгений Дайнов

Военните са базисно праволинейни създания. Казват нещата такива, каквито са, кратко и ясно, като на доклад пред висшестоящ офицер. Няма скрити картинки или шарени димки за пред публиката. Прочетете още »

Как Румен Радев и служебният кабинет обвързват държавата за години напред

23:11, 5 ян. 23
Емилия Милчева

Ако партиите в Народното събрание не се опомнят, България може да бъде обвързана в нови зависимости, а заедно с това – и в опити за пробив на европейските санкции срещу Русия, предупреждава Емилия Милчева в анализ за „Дойче веле“, който „За истината“ препубликува. Прочетете още »

ПП получиха втория проучвателен мандат. Още един предизвестен провал?

17:27, 3 ян. 23
Веселин Стойнев

„За истината“ препубликува текст на „Дойче веле“ Може да сме в политическа криза, но опитите за разрешаването ѝ са напълно конституционни, принципни, сериозни. Или поне така изглежда. Прочетете още »

И тази година България не успя да скъса с руското влияние

14:58, 29 дек. 22
Даниел Смилов

„За истината“ препубликува текст от „Дойче веле“. Годината завършва с болезнени напомняния, че България не е излязла напълно от постсъветската си орбита. Доклад на Държавния департамент на САЩ направо обяви избора на президента Радев през 2016 г. като резултат (поне отчасти) на хибридна руска операция на генерал Решетников. След това главният прокурор Иван Гешев беше […] Прочетете още »

Както е тръгнало, следващият кандидат за премиер трябва да е поне нобелов лауреат

22:00, 21 дек. 22
Георги Лозанов

Те са хора с висок обществен авторитет, граден далеч от политиката, които сега биват хвърляни в политиката с определена цел. Защо е това нашествие на професори и академици в политиката обяснява Георги Лозанов в коментар за „Дойче веле„. Прочетете още »