Преференциалното отношение към проправителствени медии също е неправомерна намеса в свободата на изразяване

14:45, 7 дек. 21
За истината

„За истината“ публикува становище на АЕЖ по повод конфликта между Министерство на културата и в. Труд: Асоциацията на европейските журналисти – България следи конфликта между Министерство на културата и издателите на в. „Труд“. В понеделник АЕЖ поиска от служебния министър на културата Велислав Минеков относимата информация по случая – кога е сключен договорът, какви са […] Прочетете още »

Шанс за България: младостта и естетиката срещу политическия „Джурасик парк“

11:22, 6 дек. 21
За истината

Откриването на 47-то Народно събрание беше забележително със следния факт: стана ясно, че българският политически “Джурасик парк” най-после е сериозно заплашен от изчезване. Промяната в случая не идва от сблъсък с някакъв гигантски метеор, който мигновено да го изтреби, а от постепенни изменения в политическата среда, водещи до намаляване на жизнените му функции и ограничаване на хранителните му ресурси (при все още запазен апетит).  Прочетете още »

Сега идва най-трудната част: кой кое министерство ще поеме

16:22, 29 ное. 21
Емилия Милчева

Разпределянето на постовете в бъдещото правителство ще отнеме много повече време от петдневните преговори за коалиционно споразумение за управление, които се проведоха миналата седмица между победителя на парламентарните избори "Продължаваме промяната" (ПП), "Демократична България" (ДБ), "Има такъв народ" (ИТН) и БСП. Предавани на живо, те започнаха и свършиха с внушения за миролюбие, добра воля и конструктивизъм. Прочетете още »

ПП, БСП, ИТН и ДБ: Ще я бъде ли тази коалиция?

16:53, 25 ное. 21
Даниел Смилов

Изборите за парламент - трети за 2021 г. - завършиха с категоричен мандат за съставяне на правителство от четири партии: Продължаваме промяната (ПП), Българска социалистическа партия (БСП), Има такъв народ (ИТН) и Демократична България (ДБ). Всяка една от тези партии е необходима, за да има управляващо мнозинство, защото заедно те разполагат с 134 места в Народното събрание. Прочетете още »

Защо не гласувах нито за Радев, нито за Герджиков

13:13, 23 ное. 21
Венелина Попова

Изборите за държавен глава приключиха, а резултатът от тях беше в голяма степен предизвестен още след първия тур на 14 ноември. Нямаше как кандидатът на ГЕРБ да спечели битката срещу действащия президент, когото освен социалистите подкрепиха и други партии, основно „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“. След балотажа излязоха гръмки заглавия за победата на Румен Радев. Да, наистина той получи двойно повече гласове, отколкото неговия опонент Анастас Герджиков.  Прочетете още »

Новият парламент и правителство трябва да решат съдбата на Старозагорския регион

16:25, 17 ное. 21
Венелина Попова

В изборите за президент в 27-ми старозагорски избирателен район Румен Радев има резултат от 55,7% или 60 хиляди гласа срещу основния си опонент Анастас Герджиков. Ректорът на Софийския университет успя да получи едва 20 хиляди гласа или една трета от тези за действащия държавен глава. Трети се класира кандидатът на ДПС – Мустафа Сали Карадайъ с резултат от 4,95 процента и изпревари само с 0,9 процента и 100 гласа лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Прочетете още »

„Турските гласове при турския кандидат“ – как Ердоган помогна на ДПС

14:16, 17 ное. 21
Диана Желязкова

Използването на етническата карта и помощта от турския президент Реджеп Ердоган, който впрегна изселнически организации, вестници и телевизии, помогнаха на ДПС да компенсира отлива на гласове в България. "Всички медии в Турция тръбяха: "Турските гласове трябва да отидат за турския кандидат". И това проработи", коментира журналистът Мехмед Юмер. Прочетете още »

Кого избра „градът на първите неща“

17:13, 16 ное. 21
Ася Пенчева

Неслучайно етнолозите наричат Русе "град на модерността", "градът на първите неща", "вратата към Европа"... Няма как да е иначе и всичко това дължим на Дунава - нашият единствен път без дупки и ТИР-ове в насрещното движение. Прочетете още »

ГЕРБ запазва първото място в Габрово, ДПС и „Възраждане“ с шанс за мандат

16:50, 16 ное. 21
Емилия Димитрова

Габрово е една от десетте области у нас, в които ГЕРБ продължава за е първа политическа сила след вота на 14 ноември т.г. Разликата между ГЕРБ-СДС и вторите от „Продължаваме промяната“ е 918 гласа. С най-много отлив от доверие след 14 ноември е „Има такъв народ“. За партията на Слави Трифонов гласуваха близо 6 хил. избиратели по-малко в сравнение с изборите на 11 юли т.г. Прочетете още »

ДПС губи близо 5 хил. гласа в Разград и Търговище, но остава първа сила в двата региона

15:07, 16 ное. 21
Диана Желязкова

Всички партии от стария 46-ти парламент губят гласове в областите Разград и Търговище на вота в на 14 ноември. Данните са при 100% обработени протоколи в двата региона. Прочетете още »