Hablas español, или колко добре знае испански Пламен Георгиев?

Историята с езиковия сертификат на бившия шеф на КПКОНПИ се оказа точно толкова оплетена, колкото и собствеността на терасата му

Пламен Георгиев
Скрийншот от видео на
RFE/RL

Сертификатът, удостоверяващ, че бъдещият консул във Валенсия и бивш шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев владее испански на ниво „B1“ е издаден почти година преди в биографията му в сайта на Народното събрание да бъде отразено по-ниското – „А2“. Това показва разследване на Би Ти Ви.

Според критериите, утвърдени в Европейския съюз, ниво „А2“ е доста ниско. С такива познания може да се общува при изпълнението на лесни и рутинни задачи, които изискват само елементарен и директен обмен на информация по познати теми. За да заема длъжността на консул Георгиев трябва да владее испански от ниво „В1“ и нагоре, твърдят експерти.

Кашата, която Георгиев успя да забърка

и със сертификата за езикови умения, които притежава, поставя под съмнение и неговата автентичност.

В автобиграфията на Пламен Георгиев, която е публикувана в сайта на Народното събрание, пише, че той има ниво на владеене на испански език „А2″. Вчера обаче вестник “24 часа“ публикува сертификат, издаден на Георгиев, според който той владеене испански език на ниво „В1“. Според съдържанието на документа

бъдещият консул е преминал обучение

в рамките на 140 учебни часа, а датата, на която е издаден сертификатът е 2 март 2017 г.

Това означава, че бившият шеф на КПКОНПИ е придобил по-високото ниво „В1“ почти година преди на 8 февруари 2018 г. Народното събрание да отрази официално на сайта си, че Георгиев владее испански са на по-ниското ниво „А2“. А това поставя и логичния въпрос защо Пламен Георгиев е вписал в биографията си, че познанията са му базови при положение, че владее испански език на задоволително ниво.

Именно недостатъчното владеене на Испански език бе един от мотивите, с които българите, живеещи във Валенсия, организираха протест срещу назначаването на Пламен Георгиев.

Съществува обаче

и друг сериозен проблем със сертификата

за езикова подготовка на Георгиев.

Разследването на Би Ти Ви показва също, че езиковата школа, която го е издала за ниво „В1“ е „Никанор“, избрана през 2016 г. за изпълнител на обществена поръчка за обучение по испански език на служители на КПКОНПИ. Договорът за възлагане на поръчката е подписан именно от Пламен Георгиев и от Снежина Стефанова, главен счетоводител на комисията.

Историята с езиковия сертификат на Георгиев повтаря в голяма степен

скандала с терасата

му. В разгара на т.нар. “Апартамент гейт“ се оказа, че имотите му са със “сгрешени данъчни оценки“. Бившият шеф на КПОНПИ направи опит да ги поправи постфактум, за което Столичната община му оказа пълно съдействие.

Във вторник премиерът Бойко Борисов защити назначаването на Георгиев за консул във Валенсия като каза, че той е „с няколко образования, хиляди награди, милиарди задържани и конфискувани средства“. Борисов обясни също, че бившият шеф на КПКОНПИ знаел няколко езика и имал достатъчно добра езикова подготовка, за да заеме дипломатическия пост в Испания.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам