BG | EN

EVN стана партньор на Фондация „Америка за България“ в проекта „Голяма епископска базилика“ в Пловдив

Снимка: podtepeto.com

Детска площадка ще бъде изградена в пространството край Голямата епископска базилика в Пловдив. Нейните мозайки в момента се възстановават  и ще бъдат експонирани по проект, финансиран от Фондация „Америка за България“. Първа копка за изграждането на детската площадка край Голямата епископска базилика бе направена днес от кмета на Пловдив Иван Тотев, посланика на САЩ у нас Ерик Рубин, председателя на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“ Крис Матлън и председателя на Съвета на директорите на EVN България Робърт Дик. Съоръжението е на стойност 120 хил. лв., дарени от електроразпределителното дружество. Така EVN официално стана нов ключов партньор на мащабния проект за изграждане на музейния комплекс, който ще приюти мозайките на Голямата базилика, уточнява регионалното издание „Под тепето“.

„Сигурен съм, че след като бъде разкрита изцяло, Епископската базилика ще стане една от емблемите на Пловдив заедно с Античния театър“, е казал кметът Иван Тотев по време на събитието, като подчертал добрата работа на общината с фондацията. „Работата ни с Фондация „Америка за България” започна далеч преди този проект. В началото бе Малката раннохристиянска базилика“, припомнил Тотев.

Част от мозайките на Голямата базилика в Пловдив Снимка: Фондация „Америка за България“

„Като посланик се гордея, че можем да помогнем за възстановяването на културно-историческото наследство на България. През ноември ще подпомогнем реставрацията на църквата „Св. Йоан“ в Несебър и на християнски гробници в храма „Св. София“ в столицата. Всички обекти напомнят за богатата култура на страната“, е заявил американският посланик Ерик Рубин, цитиран от местните медии. Той е поздравил кмета и общинската власт за тяхната визия и решението им да подкрепят културното наследство. „Радвам се да бъда тук заедно с приятелите и колегите от Фондация „Америка за България”, заедно с лидерите й- председателят на Борда на директорите Крис Матлън и президентът Нанси Шилър. Тук са и членовете на борда на „Америка за България”. Мога да кажа, че едно от нещата, които ми доставят най-голямо удоволствие като посланик, е възможността да бъда партньор на „Америка за България”. Постиженията на Фондацията в последните десет години са нещо, с което ние много се гордеем”, подчертал още посланик  Рубин, цитиран от „Под тепето“.

Фондация „Америка за България“ финансира, както реставрацията на мозайките, открити на мястото на базиликата, така и изграждането на музейния комплекс „Епископска базилика на Филипопол“.

Кметът на Пловдив Иван Тотев – в средата на снимката. Вляво от него е посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин              Снимка: podtepeto.com

Край детската площадка ЕВН ще изгради и станция за зареждане на електромобили, станало ясно още днес по време на събитието. С първата копка е била обявена и кампанията „Подари си птица“. В рамките на кампанията, фирми, организации и частни лица даряват средства за „отглеждане” на някое от близо стоте изображения на пернати, за да подпомогнат дългосрочно дейността на бъдещия музей. Десет птици от богатите мозайки на Епископската базилика на Филипопол вече имат осиновители.  Още преди официалното обявяване на кампанията „Подари си птица”, организирана от сдружение „Приятелите на Базиликата”, фирми, организации и частни лица са дарили по пет хиляди лева за подпомагане на бъдещия музеен комплекс.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините