Eдинен информационен портал в помощ на украинските бежанци бе открит в България

Правителството на Република България създаде единен информационен портал, който ще бъде официален източник на информация за мерките и действията във връзка с кризата в Украйна. Информационният портал се намира на адрес gov.bg/bg/ukraine

В портала има пълна информация за изискванията на граничния контрол при влизането в Република България. Посочени са и указания за необходимите документи за самоличност.

Обобсобени са специали секции за български граждани, които искат да се завърнат в страната, за украински и чужди граждани, които искат да се евакуират в България.

В отделно обособена секция на портала е поместена информация за процедурата по получаване на статут за международна закрила на гражданите на Украйна, които пристигат в България.

Платформата има възможност за подаване на сигнали за помощ и евакуация на граждани.

Порталът обработва също и информация за доброволци и дарители.

Това е първият подобен портал в Европейския съюз.

Повече от 50 бежанци от Украйна вече са настанени в Балчик, съобщиха местни медии. Над 100 души са се обадили, че са на път и са по границите, възпрепятствани от различни спънки – липсващи документи за децата, чиито бащи се сражават, липса на пари. Логистиката и упътването на пристигащите засега се посочва като проблем, който има нужда от по-добро решение.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам