Дежа вю: Багер на плажа в Созопол, Министерството на туризма не знае

Снимка: принтскрийн видео Би Ти Ви

Багер издига пясъчен вал на плажа в Созопол, гражданите протестират, а Министерсто на туризма не знае нищо и заплашва концесионера с глоба. Той от своя страна твърди, че е предупредил институциите за намеренията си. Ситуацията се разиграва в последните 24 часа, но поразително прилича на случай, описан в медиите в края на ноември 2019 година.

На централния плаж на Созопол е констатирано  изграждането на защитни пясъчни валове (диги), за които е ползван пясък от заливаемата площ на морето, съобщи днес пресцентърът на Министерството на туризма, като заявява, че това е нарушение на основни договорни задължения.

Пресинформацията на министерството дойде след репортаж по телевизия Би Ти Ви за това как багер загребва част от пясъка и издига защитна дига на централния плаж в Созопол. Най-впечатляващото е, че част от кадрите са заснети късно вечерта – около 21 часа, а багерът работи без светлини.

Екип на Би Ти Ви е заснел снощи багера на плажа в Созопол докато работи в дъжда.
Снимка: принтсктрийн видео Би Ти Ви

Според концесионера на плажа, обаче, там се извършват единствено защитни дейности по метода „контраборд“, които целят да запазят целостта на пясъчната ивица и да се предотврати отнемането й от бурните вълни през зимата. Тези дейности са съобразени със законовите изисквания и в съответствие с вменените ни задължения по концесионния договор. 

„Припомняме, че преди стартирането на защитните дейности на морски плаж „Созопол – Централен”, с официални писма сме уведомили Министерството на туризма,  Басейнова дирекция и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите“, пише още в позицията на концесионера. 

Според Министерството на туризма, по закон, концесионерът трябва да осигури опазването на околната среда, чистотата на морската вода в прилежащата акватория, флората, както и съхранението на биологичното разнообразие. Извършването на дейности по изграждане на защитни пясъчни диги или други съоръжения трябва да се извършва след предварително съгласуване с компетентните органи.

„Предприемането на съответните дейности следва да бъде извършено след получаване на становище относно целесъобразността и законосъобразността им“, пише туристическото ведомство.

В същото време – само преди година медийните архиви пазят информация за идентична ситуация със същите участници: концесионерът на централния плаж в Созопол, който загребва пясък за пясъчна дига, протестиращите местни жители, които падават сигнал до медиите и министерство на туризма, което не е знаело нищо и обявява,че ще глоби конзесионера.

Единствено Басейнова дирекция, която през миналата зима разпореди спиране дейностите по изземване на пясък от Черно море, все още запазва мълчание.

В поредицата от становища и прессъобщения на всяка една от страните не става ясно:

  • Защо след като е уведомил всички институции и действа съгласно закона концесионерът издига пясъчната бариера по тъмни доби и загасени фарове.
  • Реагирало ли е Министерство на туризма на писмото, в което концесионерът ги уведомява, че ще прави дига на плажа и по какъв начин, както и има ли срок държавата, в който трябва да върне отговор на концесионера?
  • Платило ли е дружеството „Ауто Фактор“ глобата от 6900 лв., която през миналата година бившият министър на туризма Николинка Ангелкова, твърдеше, че ще му бъде наложена?
  • Ако концесионерът е виновен за извършваните действия и вече веднъж е платил бизо 7 хил. лв. санкция, защо си позволява да прави втори път същото нарушение и това не води ли до прилагането на по-сериозно наказание?

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам