COVID-19 не спря дейностите по завършването на Епископската базилика в Пловдив

Снимки: „Под тепето“

Въведеното на 13 март извънредно положение заради епидемията от коронавирус не спря дейностите по завършването на Епископската базилика в Пловдив, съобщи регионалното издание „Под тепето„. Работата по реализирането на най-важния обект за града е на финалната права.

Експертите извършват завършителни дейности по експонирането на мозайката от горния слой на втория етаж на музейния комплекс. При спазване на всички мерки за безопасност, в момента реставраторите обработват последните парчета от хилядолетния пъзел от цветни тесери на Епископската Базилика в югоизточния край на обекта.

На втория етаж в комплекса вече се намират мултимедийните съоръжения, както и детския кът, където най-малките посетители на Базиликата ще изучават по атрактивен начин видовете птици от мозаечните пана. Там ще разбират още каква е работата на археолозите, реставраторите, епиграфите, историците и съдебните антрополози.

На финала са и дейностите извън бъдещия комплекс. Площадните пространства около Католическата катедрала и в близост до булеварда вече са почти напълно завършени. Същото се отнася и за детската площадка в източния край на обекта, посочва още „Под тепето“ в репортаж от мястото.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам