COVID мерките продължават до 31 януари

Снимка на Gerd Altmann от Pixabay

Нощните заведения, игралните зали, казината, ресторантите и спортните зали ще останат затворени до 31 януари. От 22 декември ресторантите в хотелите ще могат да работят по график на 2 или 3 смени в часовете за хранене и с 50 на сто заетост. Работното им време ще е до 22 часа, обяви днес здравният министър Костадин Ангелов. Врати ще отворят детските градини, яслите и училищата за учениците от 1 до 4 клас след ваканцията на 4 януари 2021 г., допълни той.

На специален брифинг здравния министър обяви, че ситуацията в страната към днешна дата е следната: излекуваните за последната седмица са 18 907. Заетостта на болничните легла на национално ниво за неусложнени пациенти е 52%, като прави впечатление увеличение в следните области: Шумен (76%), Бургас (70%), Търговище (68%), Варна (67%), Русе (66%), Ямбол, Сливен – по 64%.

Забраните за моловете също остават, с изключение на институциите в тях – банките, аптеки и офисите на телекомуникационните компании.

До 31 януари продължава забраната за събития, конференции и конгреси, като тя ще важи до 31 януари. А от 1 януари ще отворят театри, музеи, галерии, кина при 30% капацитет на заетост на местата в тях, се разбра още от думите на министъра.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че 14-дневната заболяемост средно за България е 438 на 100 000, което ни отрежда 14-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство и 3-о на Балканите след Сърбия и Северна Македония.

По отношение смъртността тя е 21,4 на 100 000, което ни отрежда 2-ро място в ЕС след Словения и 1-во на Балканския полуостров. 

Решението за частично отваряне на училищата и детските градини е взето на базата, че по-малките деца в по-малка степен са преносители на заразата, заяви просветният министър Красимир Вълчев и допълни, че родителите на децата в начален етап, които не искат децата им да се връщат в училище, могат да ги задържат вкъщи, като подадат заявление за обучение в електронна среда.

Общините ще могат да решават за децата в предучилищна възраст и дали да бъде задължително връщането им в детските градини.

Все още не е взето решение дали учениците от 5 до 12 клас ще останат на дистанционно обучение до края на януари 2021 г.

Мярката за компенсации на хората от затворените бизнеси, която е в размер 24 лева на ден, ще действа до 31 януари, каза социалният министър Деница Сачева. 

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че от понеделник ще бъде отворена платформата, през която бизнесът може да кандидатства за подкрепа по мерките, разработени съвместно с НАП.

След Нова година се очаква да стартира и мярка в помощ на т.нар. „големи малки предприятия“ с оборот над 500 хил. лева.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам