От вендинг машини до барове и ресторанти: Продават се цели работещи бизнеси във Варна

Икономическата криза, причинена от коронавируса, доведе до там вече да се продават цели разработени бизнеси, съобщава БНР.

В големите сайтовe за обяви има стотици предложения, като сред най-често продаваните бизнеси са заведения за хранене, кафенета, билярдни клубове, пицарии и фитнеси.

Повечето от собствениците са обявили, че продават помещенията заедно с обзавеждането и разрешителните. Така, който реши да купува, може още на следващия ден да влезе с персонала си и да работи.

Проучването на радиото установило най-много такива обяви в София и зимните курорти, но също и десетки обяви в градовете по Черноморието.

Само в един от сайтовете за продажби са били публикувани поне 15 такива предложения от Варна. Продават се както малки квартални кафенета и ресторанти, така и големи нощни клубове и заведения, включително и такива, които се намират в района на морската гара във Варна.

За малко повече от 18 хил. лева се продава, например, разработена пекарна в централната част на града, като авторът на обявата подчертава, че пекарната си има постоянни клиенти. Горе-долу същата е цената за работещ бар в квартал „Чайка“, като помещението се продава заедно с цялото оборудване.

Бизнес с продажба и монтаж на охранителна техника, пък, се продава за 240 хил. лева, като авторът на обявата от Варна подчертава, че от този бизнес се печели доста добре, което пък поражда въпроса, щом е толкова печеливш защо се продава.

Сред обявите, които привличат внимание е тази за продажба на бар и ресторант с две тераси в района на морската гара. Цената е от порядъка на няколко стотин хиляди лева.

Изобилието от такива обяви е свързано с това, че много от собствениците имат кредити и задължения, които не могат да обслужват и затова са се решили на крайната стъпка за продажба, това коментира пред БНР ресторантьорът Михаил Янакиев, според когото първите месеци на годината са най-трудни за бизнеса.

Според Емил Коларов от Сдружението на заведенията, много от по-големите и разработени бизнеси все пак успяват да оцелеят, макар и с големи трудности, но по-малки не могат да се справят и собствениците на такива фирми предпочитат да продават всичко. Някои от тях са обмисляли протести, но на този етап вместо да протестират са решили просто да продават.

„Представители на бизнеса са скептични за резултата от едни евентуални протести и за това предпочитат да се отърват от ресторанта или кафенето, което в момента трупа само задължения“, казва Коларов.

Продават се обаче не само заведения, но дори и бизнес с вендинг автомати. В Добрич пък предлагат бизнес с АТВ-та за малко над 7 хил. лева.

Сред най-интересните обяви във Варна от БНР определят тази за продажба на работеща зала за виртуална реалност. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам