BG | EN

Прокуратура поиска отстраняване от длъжност на кмета и главния счетоводител на Созопол

Панайот Рейзи
Снимка: Община Созопол

Софийска градска прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд предложение за отстраняване от длъжност на кмета на Созопол Панайот Рейзи, и главния счетоводител на общината Златка Мусева.

Спрямо двамата са повдигнати обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено след предварителен сговор, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления, съобщават от прокуратурата.

Панайот Рейзи бе привлечен към наказателна отговорност на 11 март т.г. Обвинението спрямо него бе конкретизирано ня 1 април, като бяха посочени съучастниците му и точния размер на присвоената сума. Именно тогава Златка Мусева бе също привлечена към наказателна отговорност на

Според прокуратурата в хода на разследването е установено, че „в резултат на престъпната дейност на двамата обвиняеми и техен съучастник“, в периода  от 29 август 2014г. до 27 март 2017г. в качеството си на длъжностни лица, с 33 отделни деяния, и след предварителен сговор, са присвоили над 2 млн. лв.-собственост на Община Созопол.

Третият участник в престъпната схема е посочен в съобщението на прокуратурата като –Венцислав П. Той също е привлечен към наказателна отговорност на 28 март т.г.

За улесняване на присвояването Панайот Рейзи и Златка Мусева са извършили и документни престъпления.

Престъпната дейност на Рейзи и Мусева се изразявала в изплащането на суми от бюджета на Община Созопол по фактури за извършени строително – монтажни работи. Като основание за банковите преводи се сочели договори, но сумите постъпвали по сметка на физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител.

Самите фактури и договори също били изготвяни от лица различни от сочените за техни автори, и това било известно на двамата обвиняеми, твърди прокуратурата.

„Тъй като повдигнатото обвинение е за умишлено престъпление, извършено във връзка с работата на Рейзи и Мусева, съществуват достатъчно основания да се счита, че служебното им положение ще създаде пречки за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото“, пише още в мотивите на прокуратурата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините