BG | EN

„Джи Пи груп“ ще участва в строителството на тунел „Железница“

Илюстрация: АПИ

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обяви, че е подписан договорът за проектирането и строителството на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“.

Съоръжението ще е с дължина около 2 км. и ще бъде най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Поръчката е възложена на консорциума „АМ Струма тунел 2018“, в който участват „Джи Пи груп“ АД, „Глобал кънстръкшън“ ООД и „Виа план“ ЕООД.

Стойността на договора е малко над 222 млн. лв. с ДДС. Проектът ще се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Срокът за завършване на тунела e 1060 календарни дни.
Съоръжението ще бъде с две отделни тръби за движение в посока. Дължината на всяка тръба ще е около 2 км. Тунелът ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика и т. н. Ще бъде изграден и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм гр. Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са съответно 132 м и 24 м, подпорна стена и др., уточняват от пътната агенция.

През октомври м.г. премиерът Бойко Борисов заяви, че е разпоредил на председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) спиране на участието на фирма “Джи Пи груп“ в конкурси за пътни проекти с еврофинансиране, като причината е разследването срещу компанията. Малко след това изявление на Борисов, от „Джи Пи груп“ обявиха, че се отказват от участие в проекта „Железница“, въпреки че спечели обществената поръчка за него. Решението беше мотивирано с „полза на обществения интерес от предотвратяване на огромните загуби на държавния бюджет и в подкрепа на пътната безопасност“.


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините