BG | EN

Откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата“ започва от днес


Снимки: Под тепето

Откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата“ започва днес с изложби, концерти и с театър, предават регионалните медии.

В Тютюневия град в Пловдив се открива изложбата „Дим. Истории за тютюна“ по идея на артистичния директор на фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева и е нещо като въведение на пристигащите днес чуждестранни гости за историята на Пловдив – Европейската столица на културата 2019, съобщи БНР, като се позовава на БТА.

Експозицията е част от много събития в петъчния ден, с които започва богатата програма на откриващия уикенд на Пловдив – Европейската столица на културата 2019, съпътстващи големия спектакъл „Ние сме всички цветове“. Те не следват хронологичен ред, а предоставят възможност на многобройните гости да избират между различни видове изкуство.

Маршрутът започва от Тютюневия град минава през центъра на града и стига до Капана – Квартал на творческите индустрии. 

Експозицията е поместена в четири зали на два етажа в стар Тютюнев склад. При подготовката й екипът на Фондация „Пловдив 2019“ е работил в сътрудничество с много историци, архиви, музеи и галерии. Предоставени са уникални фотографии за бита на българина по онова време. Тя започва с донасянето на тютюна от Колумб в Европа и идването му в Ориента, в края на 16 век.

Във втората зала изложбата е разделена две части – в едната е показано селото, как се произвежда тютюн, как се сади, отглежда, обработва и бере, колко трудоемък и сложен процес е това.

Разказана е и история, посветена на т.нар Асенова крепост – първото голямо кооперативно обединение на тютюнопроизводители от Асеновград.

Втората част е посветена на града, на европеизацията, на модернизацията, на промяната на архитектурата на Пловдив, порядките на градския живот, литературното кафене и цигарения дим, пловдивските тютюневи индустриалци, техните фирми и за Дома на благотворителността на Димитър Кудоглу.

На 12 и 13 януари жителите и многобройните гости на Пловдив – Европейската столица на културата, могат да общуват с изкуството на големи пловдивски художници при вход свободен в три от сградите на Градската галерия. В Залите за временни експозици на ул. „Княз Александър I“№15 отворена за всички желаещи е голямата ретроспективна изложба на Кольо Карамфилов „Необозримо за Кольо К.“, съобщава „Под тепето“. Поради подчертания интерес отстрана на младата публика, изложбата ще е безплатна за всички ученици и студенти до закриването ѝ на 30.01.2019г.

На 11,12 и 13 януари в Залите на Главната улица ще бъдат разположени стативи с материали за рисуване за децата, посетили изложбата с родителите си.

Друг акцент в празничния уикенд, пише изданието, е откирването на фотографската изложба „Неосветените дворове“, посветена на 90-та годишнина от рождението на големия ни писател Йордан Радичков. Тя се организира от Фондация „Пловдив 2019“ и издателство „НИКЕ“ и се открива на 13 януари(неделя) в 16.00 часа в Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ на ул.“Артин Гидиков“№11 в Стария град. И тук малките посетители ще имат възможност да рисуват свободно на разположените в залата стативи.

В неделя семействата ще имат възможност да посетят безплатно и Постоянната експозиция на големия ни живописец Енчо Пиронков (ул. „Васил Кънчев“№1 в Стария град), където под напътствията на художник децата ще могат да рисуват по зададена тема.

Във всички прояви в откриващия уикенд Градската галерия ще разчита на помощта на близо 20 доброволци, осигурени от фондация „Пловдив 2019“, допълва „Под тепето“.

Живеещите в карето в центъра на Пловдив, където е построена кулата за откриването, ще могат да влизат и излизат с автомобилите си, заявиха от общината за БНР, като уточняват, че забраната за спиране и паркиране в района  ще е от утре от 12 часа и ще важи за външни лица и коли. 

Пълната програма вижте тук

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините