BG | EN

Съдът отмени наказание на един от полицаите заради катастрофата с бащата на президента

Снимка: скрийншот БТВ

Административният съд в Хасково отмени наказанието на бившия началник на полицията в Харманли Неделчо Кирилов, което му бе наложено след пътния инцидент с бащата на президента Румен Радев – Георги Радев, на 17 август 2018 г., съобщи регионалното издание „Сакар нюз“, като се позовава на информация от съда.

Кирилов е бил наказан дисциплинарно с „порицание“ за срок от една година, защото не е упражнил контрол при документирането и обработването на пътния инцидент, не предприел дисциплинарни мерки спрямо обработвалите катастрофата служители и не изискал документация от катастрофата.

Според съда, обаче, заповедта за това наказание е незаконосъобразна. Хасковският административен съд е констатирал нарушение на разпоредба, според която при определяне вида и размера на дисциплинарните наказания се вземат предвид много други фактори, които санкциониращите са пропуснали.
Освен това в заповедта липсвали и мотиви, обосноваващи налагане на наказание на служителя за максимално предвидения в закона срок, което е недопустимо. Съдебният състав е преценил, че цялостното поведение на служителя по време на служба не е било взето предвид при налагане на наказание над установения в закона минимален размер, както и че наказващият орган не е обсъдил и взел предвид становище на началник сектор към полицията в Хасково, в което е било посочено, че предложеният в справката на комисията максимален размер на наказанието „порицание“ на Кирилов за срок от една година е необосновано висок.

Решението на Административният съд в Хасково подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Един от другите наказани във връзка с инцидента полицаи – Митко Станков също е завел дело срещу уволнението си и то ще се гледа през януари, допълва по темата „Сакар нюз“.

Пътният инцидент е от 17 август т.г., когато на кръстовище в Харманли се сблъскват триколка и лека кола “Мерцедес”, управлявана от бащата на президента. След няколко дни в интернет бе публикуван видеоклип от инцидента, а коментарите под него провокираха извършването на проверка на случая. В резултат от проверката са наказани четирима полицаи. Младши автоконтрольор Митко Станков, който не санкционира бащата на президента Румен Радев, бе уволнен.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините