BG | EN

Протестиращи са били викани на „беседа“ от полицията

За 2 часа вчера протестиращи от Свиленград, Хасково, Димитровград и Харманли блокираха автомагистрала „Марица“
Снимка: Иван Атанасов/ „Сакар нюз“

Протестиращи срещу високите цени на горивата и ниския жизнен стандарт в страната са били призовавани за „беседа“ в полицейските управления в Свиленград, Хасково, Димитровград и Харманли. За това съобщиха участници във вчерашните протести, при които за около 2 часа беше блокирана автомагистрала „Марица“ в посока Турция и Гърция.

Събралите скандираха „оставка“ и поискаха да бъдат предприети радикални мерки за подобряване на качеството на живот в България. Както и в протестите на други места в България те се обявиха за „промяна на системата“ и начина, по който държавата си управлява през последните 30 години.

Вчерашният протест започна в Хасково, където автошествие трябваше да се присъедини към протестиращи от Димитровград и заедно да стигнат до Свиленград. Идеята им обаче бе осуетено от полицейски кордон и жандармерия, които не позволиха достъпа до магистралата.

Около обяд в Свиленград се събра друга група, която се отправи към пътен възел „Ново село“. Протестиращите имаха намерение да го блокират, но полицията пренасочи движението по друг маршрут. Следващите две „срещи“ на протестиращите с жандармерията бяха на моста на р. Марица, където те бяха пропуснати без конфликти и на автомагистрала „Марица“. Там жандармеристите свалиха каските си като демонстрация на нежелание за прилагане на сила, което предизвика бурното одобрение на протестиращите.

За неделя протестиращите бяха предвидили и затваряне на границата с Турция, но се отказаха от намерението си след разговор с директора на Областната дирекция на полицията в Хасково старши комисар Ангел Цанков. Срещата не бе публична и на нея не присъстваха журналисти. След нея комисар Цанков каза, че са обсъдени варианти за недопускане на закононарушения като затваряне на гранични пунктове, както и нарушения на Закона за движение по пътищата.

Миналата седмица Областната дирекция на МВР в Хасково организира среща с кметовете от общините, на която бяха обсъдени мерки за недопускане на ескалация на напрежението по време на протестите.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините