BG | EN

Прокуратурата поиска постоянен арест за обвинените в злоупотреба с лекарства за онкоболни

Снимка: пресцентър – прокуратура

Прокуратурата внесе искане за постоянен арест на шестима от седемте задържани за участие в престъпна група за злоупотреба с лекарства за онкоболни, съобщи БНР. За седмия от обвинените искането е за домашен арест по здравословни причини.

Специализираният  наказателен съд заседава по искането на прокуратурата.

Сред задържаните са двама лекари от столичната болница „Йоан Павел“, фармацевт от болницата „Свети Мина“ в Благоевград, посредник на фирма за износ на медикаменти и още трима души.

Според описаната от прокуратурата схема, лекарства за онкоболни, закупени от Здравната каса, са излизали от двете болници и чрез износител са стигали най-вероятно до страни от Европейския съюз и там са били продавани законно на много по-високи цени.

По-рано наблюдаващият прокурор Лилия Манолова описа двете схеми:

„На лица, нуждаещи се от такива вливания – раково болни, не са вливани, но са изписвани, че са вливани такива лекарства. Те са лежащо болни хора, на които срещу името е записано дата, партиден номер, лекарство, конкретно количество вливане – но това не се е случило. Втората схема, по която работим, това е подмяна на такива лекарства от външни лица чрез лекари и медицински сестри в съответните болнични заведения. Подмяната е ставала чрез уговорки и предоставяне на сериозни парични възнаграждения за услугите. Съмненията се, че те не са оригинални лекарства, а са лекарства, които са придобити по друг начин“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините