BG | EN

Разследват учители от гимназия „Марин Попов“ в Севлиево, съставяли документи с невярно съдържание

Снимка: pixabay.com

Досъдебно производство срещу учители от професионална гимназия „Марин Попов“ в Севлиево е образувала Районна прокуратура Трявна, потвърди за „Севлиево онлайн“ говорителят на Окръжна прокуратура Габрово Людмила Рачева. Производството е по чл. 311 от Наказателния кодекс, който третира съставянето от длъжностно лице на документ с невярно съдържание.

От прокуратурата отказаха подробности до приключване на разследването, но уточниха, че се касае за учители, участвали в изпитни комисии, които „поставяли оценки“ на т.нар. „мъртви души“, т.е. ученици, които не са се явили на изпит, са имали оценка от изпита . От обвинението отказаха да уточнят за колко учители става дума, както и за колко ученици.

Преписката по случая е получена най-напред в Районна прокуратура Севлиево, но прокурорите до един са си подали отвод, каза Людмила Рачева, без да уточнява мотивите им. Затова случаят е препратен в прокуратурата в Трявна, която веднъж е приключила работа по него, но преписката е върната за доразследване от Окръжна прокуратура Габрово. С какви мотиви, също не успяхме да научим.

„Севлиево онлайн“ потърси за коментар директора на гимназията Нели Петрова, която е в отпуск до края на следващата седмица, а заместничката й Наталия Иванова отказа да отговори на въпросите ни с обяснението, че това, за което питаме, може да коментира единствено директорът на гимназията.

Чл. 311 от НК, по който се води досъдебното производство срещу учители гласи: „Длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, в който удостовери неверни обстоятелства или изявления, с цел да бъде използуван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства или изявления, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от право за заемане на определена длъжност“. Алинея 2 на същия член казва, че „в маловажни случаи наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините