BG | EN

НАП запорира училищен автобус заради дълг на училище

Снимка: „Отзвук“

Учителите от ОУ „Васил Левски“ в неделинското село Средец се вдигнаха на бунт срещу назначението на Валентин Василев за директор на учебното заведение. На 1 октомври старият директор Любомир Колев е освободен поради пенсиониране. На следващия ден учителите разбрали, че имат нов началник, съобщи регионалното издание „Отзвук“.

„Нека колективът си избере ръководител, но не и да ни налагат партийни поръчки. Силно сме притеснени от факта, че по време на управлението на Василев от 2008 до 2011 г., останахме 8 месеца бе заплати. Дано сега не се случи същото“, пишат в протестната си декларация до кмета на общината Боян Кехайов от учителския колектив.

В неделинското село Средец жителите още си спомнят годините, когато директор на училището е бил Валентин Василев. По негово време то е преобразувано от средно в основно. През 2011 година е освободен от длъжност заради недобра финансова дисциплина. Оставил хиляди лева дългове, като до ден днешен учителите имат да вземат по 6 заплати от времето на неговото управление.

Ден след встъпването в длъжност на Василев родителите на три деца са взели отпусните, с което учениците стават 8, и има реален шанс училището да бъде закрито.
В същото време училището е натрупало над 100 000 лева дълг към НАП. От приходната агенция са наложили запор на училищния автобус.

Кметът на Неделино Боян Кехайов вече е изпратил възражение до шефката на Регионалното управление по образованието Мария Семерджиева относно назначаване на директор в ОУ „Васил Левски“ без да бъде информиран. „На този етап няма да коментирам“ – каза пред „Отзвук“ вчера Семерджиева.

В училището работят 5 учители, технически секретар, чистачка.

Кметът Боян Кехайов: Ние се трепем да го спасяваме и да търсим варианти, а накрая така да ни назначат директор

Кметът на Неделино Боян Кехайов. Снимка: „Отзвук“

Г-н Кехайов, назначаването на Валентин Василев за директор на ОУ „Васил Левски“ в Средец, отприщи вълна на недоволство, какъв е проблемът?
Така е, напрежение има. Тези неща са сериозни в един малък колектив. Толкова усилия съм положил да съхраня това училище и изведнъж ми звъни по телефона един от учителите и ми вика: „Нали знаете, че аз съм новият директор“. Аз нищо не знаех. Кореспонденцията на Общината още се извършва на името на стария директор. Вчера бях в Смолян, търсих г-жа Семерджиева, но тя не вдигна телефона. Това, че те си назначават даден човек си е тяхна отговорност и преценка, но все пак ние като първостепенен разпоредител на бюджетни средства и пряко заинтересовани за съдбата и управлението на училищата, би следвало да бъдем уведомени. А ОУ „Васил Левски“ е с много сериозни проблеми – финансови, кадрови и пр. Ние се трепем да го спасяваме и да търсим варианти, а накрая така да ни назначат директор, без дори да ни уведомят. Тези действия не приемам за нормални и за добра комуникация между институции, които трябва да работят в интерес на общото благо. Но щом така са преценили, това си е тяхна отговорност. Още днес (сряда – б.а.) новият директор ме информира, че са постъпили искания за отписване на ученици. Не знам дали е в резултат на кадровата промяна, или има други причини.

Разбрах, че родителите на три деца са поискали да бъдат отписани, така ли е?
Да, директорът ми каза, че три деца са отписани. Това означава, че училището е обречено на закриване. Аз като кмет съм направил каквото трябва. С решение на Общинския съвет сме направили дофинансиране. От тук нататък проблемът става институционален, не само общински.

Оплакване от колектива имате ли?
Засега имам от единични учители оплаквания, разбрах, че са подготвили протестна декларация. Доколкото разбрах новият директор не е представен и на колектива. Поне едно писмо, един факс или sms да бяха изпратили, че има кадрова промяна.

Валентин Василев не за първи път става директор на училището в село Средец. През 2011 г. бил освободен заради финансова задлъжнялост и оставил училището в доста окаяно състояние. Как е сега положението?
Училището още от 2008 г. е със задлъжнялост. Има натрупан дълг към НАП над 100 000 лева. Училището има автобус, който е негова собственост и е запориран от НАП. Учителите имат да получават стари възнаграждения. С много усилия и строги финансови мерки успяхме да им изплатим по шест заплати, но все още имат доста да получават за още толкова месеци. Точно, когато стабилизирахме до някаква степен нещата, сега правят така, да се чудим какво да се прави – училището общинско ли е, регионално ли е… Но това си е тяхна отговорност. Кадрови промени се правят за по-добро, дано да е за по-добро. Политическо ли е назначението, професионално ли е, това трябва да каже РУ на МОН.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините