Коалицията ГЕРБ – ДПС в раздаването на пари за общините

Част от отпуснатите от правителството средства са разпределени към предварително избрани фирми

Премиерът Борисов не пропуска възможност да се покаже като благодетел в общините, които е спонсорирал.
Снимка: Министерски съвет

Има една порочна схема, която се повтаря всяка година, независимо кой е на власт. Поне веднъж годишно правителството разпределя без никакви обяснения и без никакъв (ясен) принцип огромни суми за общините. Това са вид „подаръци“ за местната власт, които централната прави обичайно за да подкрепи своите кметове, да им даде козове преди местни избори и да се потупа по гърдите пред тамошните избиратели. Тази година първото раздаване мина на 1 август, като правителството отпусна 86.9 млн. лв. на 97 общини (без да се броят Пловдив и София).

Няколко неща стават ясни веднага когато се прегледа решението. Първо, очевидно кметовете на ГЕРБ печелят лъвския пай от тези пари. ДПС обаче, както винаги, остават любимци на всяка власт. Второ, въпреки твърденията на правителството, че е направен подбор на проектите, продължава да изглежда, че те се раздават на политически принцип. И трето, много пари са отпуснати за вече проведени обществени поръчки с ясен изпълнител, което също навява съмнения за предпочитания.

Кои са любимите кметове на правителството, кои са дружествата, които усвояват държавното финансиране и кога предстои новото раздаване – четете в „Капитал“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам