BG | EN

4 715 лв. ще е заплатата на кмет на най-малката община в Шуменска област – Венец

Нехрибан Ахмедова управлява Община Венец от 2007 г.
Снимка: Община Венец

Кметицата на традиционно управляваната от ДПС община Венец Нехрибан Ахмедова е с основна заплата от 4 715 лв., с 400 лв. повече от възнаграждението на шуменския кмет, който получава 4 300 лв. Това възнаграждене, което Ахмедова получава от миналата година, беше оставено без промяна и от новия Общински съвет на Венец, който на 29 ноември заседава за първи път след полагането на клетва.   

През октомври т.г. Нехрибан Ахмедова беше избрана за общински кмет за пети мандат и беше единственият кандидат за поста. Ахмедова получи 90,68 % от гласовете на общо 3 356 избиратели, упражнили вота си първи тур. Повече от 9 % от гласувалите – 345 избиратели, пуснаха бюлетина „Не подкрепям никого“.

Кметовете от малка община в Делиормана с редовни бонуси „за постигнати резултати“

Нехрибан Ахмедова управлява общината от ноември 2007 г., издигната от партия ДПС, която традиционно е най-влиятелната политическа сила в района. ДПС има пълно мнозинство в общинския съвет с 12 от общо 17 съветници. В местния парламент има още 4 съветници от ГЕРБ и един от ПП-ДБ.

Новите общински съветници от Венец по време на първата тържествена сесия.
Снимка: Община Венец

През новия мандат Ахмедова ще управлява с екип от трима заместник-кметове и секретар. Общинската администрация включва две дирекции, съответно с 14 и с 15,5 щатни бройки, отдел за общински приходи с 4 служители и звено за вътрешен одит.

Община Венец обхваща 13 села, включително общинския център, и има общо население 6 055 души по данни на НСИ към края на 2022 г. 

За сравнение, администрацията на община Шумен, с население от 102 000 души, е от 191,5 щатни бройки, в които са включени и кметовете на 24 села.

Цели 54 са щатните бройки в администрацията на община Венец, най-малката по територия от 10-те общини в Шуменска област и с малко над 6 000 души население.

Организационната структура беше утвърдена от новия общински съвет, който на 29 ноември заседава за първи път след полагането на клетва.   

В одобрените от съветниците 54 щатни бройки са включени и кметовете на 12-те села в общината. Досега селските кметове бяха 10, а в две села се назначаваха кметски наместници. След последните местни избори броят на кметове е увеличен заради промяната в Изборния закон, съгласно който вече и населени места с над 100 постоянни жители избират пряко кметове.

Общинските съветници гласуваха по 1 331 лв. основна заплата на новите кметове на селата Страхилица и Денница, където досега имаше кметски наместници. Останалите селски кметове получават от 1 580 лв. до 1 700 лв., към които се начислява допълнително възнаграждение по 1 % за всяка прослужена година. Тези заплати бяха определени от предходния общински съвет и са в сила от юли 2022 г.


Този текст е създаден в рамките на проекта „Разкриване на злоупотреби в местното самоуправление в периферните и селските общини на Североизточна България“ на сдружение „Про веритас“, финансиран от German Marshall Fund.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините