4.1 млн. лв. за боклука на Смолян, или как кръгът „Титан“ отново спечели

  • Намалената план-сметката за чистота на Смолян бе върната от областния управител за ново обсъждане
  • Така разходите за събиране на сметта от дружествата на Величко Минев и Тенчо Лилянов удариха нов рекорд
Снимка: pixabay.com

Областният управител на Смолянска област Недялко Славов е обявил за незаконосъобразна план-сметката за приходите и разходите от такса битови отпадъци за 2019 г., гласувана от Общинския съвет в града на 30 януари т. г. Със своя заповед от 15 февруари т.г. Славов връща решението за ново обсъждане.

Тази година, предложената от кмета на града Николай Мелемов план-сметка за чистота на Смолян бе рекордна – 4.1 млн. лв. разходи при планирани 3.6 млн. лв. приходи от такса битови отпадъци.

На заседанието на Общинския съвет, което се състоя на 30 януари т. г., опозицията успя да събере необходимите 15 гласа и намали драстично предложената от Мелемов сметка с 1.3 млн. Предложението за това бе направено от Стефан Сабрутев от БСП, който поиска разходите за чистота да са не повече от 2,8 млн. лв. Предложението му бе прието с подкрепата на местната коалиция КРОС и ДПС.

Регионалното звено за твърди битови отпадъци на Смолян в Теклен дол, което също се обслужва от фирми, свързани с т.нар. кръг „Титан“
Снимка: „Отзвук“/Зарко Маринов

Повече пари за „Титан“

Откакто през 2011 г. Николай Мелемов бе избран за кмет на Смолян, в началото на всяка година той иска от общинските съветници в града да одобрят такава план-сметка за чистота, която да осигурява повече пари за кръга дружества, известни в града с общия „прякор“ „Титан“.

Почти всички дейности, свързани с почистване, извозване на смет, депониране и обработка на битови отпадъци, зимна поддръжка, пътно строителство и поддръжка на общинската инфраструктура в Смолян, от години се извършва от няколко компании – „Клинър“ ООД, „Еко Традекс груп“ АД, „Еко – Титан Груп“ АД, както и консорциумите „Еко свят 2” ДЗЗД, „Спорт за Смолян“ ДЗЗД и „Смолян Е. К.“ ДЗЗД. Именно те са известни в града с общото име „Титан“ заради свързаността си през общи собственици.

Кой кой е в „Титан“?

Съдружници в споменатите компании през годините са три физически лица от Хасково – Величко Минев, Даниел Гаргов и Тенчо Лилянов.

От 2006 г. до сега бизнесът на тримата в Смолян, свързан с изпълнение на обществени поръчки, върви стремглаво нагоре, независимо от състава на мнозинствата в Общинския съвет или смените в кметския кабинет. Разходите на местната администрация за плащания по договори с дружествата им също растат.

През 2015 г. Министерството на финансите класира Смолян сред най-задлъжнелите общини в страната – на второ място по поети ангажименти за разходи, на девето по размер на просрочени задължения, на 11-о по общия размер на дълга. Според доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция от 4 август 2017 г. до това състояние на нещата се е стигнало заради високите цени на дейностите, свързани със събирането, депонирането и обработката на битовите отпадъци в града.

„Непонятно за мен в план-сметката са включени някои числа, за които досега трудно някой може да ми даде отговор защо са предвидени тези разходи“, каза на пресконференция след заседанието от 30 януари т. г. ръководителят на групата на коалицията КРОС Кирил Хаджихристев. Той даде за пример заложените в бюджета на Смолян 80 хил. лв. за разделно събиране, като в същото време общинската администрация има сключен нефинансов договор с дружество, което трябва да изпълнява тази дейност. Други 30 хил. лв. са предвидени за разработване на пилотни проекти за разделно събиране.

„Поисках да ми представят поне един такъв проект от страна на Общината – отговор не получих, каза Хаджихристев. Учудваща е таксата за депониране на тон отпадъци. През тази година е предложена такса от 35,70 лв., а миналата година тя е била едва 19,80 лв. Не получих отговор как се формира тази такса, защо я няма в общинската Наредба за тази дейност, или се формира по договора, сключен със сметосъбиращата фирма“, каза още Хаджихристев.

Закъснялото решение

Според областния управител на Смолянска област Недялко Славов решението за приемането на тазгодишната план-сметка е закъсняло, защото съгласно закона то трябвало да бъде прието в срок от 20 работни дни след публикуването на държавния бюджет.

Той бе обнародван в бр. 103 на „Държавен вестник“ от 13 декември м.г. като срокът от 20 работни дни след тва е изтекъл на 16 януари т.г.

Според Славов не е било спазено и законовото изискване план-сметката да бъде публикувана за обществено обсъждане на интернет страницата на общината в едномесечен срок. „Данни за спазване на посоченото законово изискване липсват в докладната записка на кмета на общината, по която е прието решението. Такива не могат да бъдат установени и от обсъжданията по приемането на решението“, пише в заповедта на областния управител за връщането му за повторно разглеждане.

С малко помощ

Междувременно на 6 февруари т.г. Общинският съвет в Смолян прие бюджета на града за т. г. В него сумата за поддържането на чистотата в града остана 4,1 млн. лв., както бе предложена от кмета на града Николай Мелемов.

За 8 години всички опити на общинските съветници да принудят Мелемов да намали разходите за чистота се проваляха. Тази година за първи път план-сметката за тази дейност все пак бе намалена до 2,8 млн. лв., но няма да бъде изпълнявана в този си размер не без помощта и на областния управител.

И печелившите отново са…

Величко Минев влиза в частния бизнеса след като на 5 август 1999 г. подава оставка като шеф на хасковския филиал на „Воинтех“, еднолично дружество на Министерство на отбраната. Малко преди това Емил Димитров (Ревизоро) беше дал пресконференция, на която обвини Минев, че е злоупотребил с 80 млн. лв. от продажбите на гориво, закупено по ниски цени от „Нефтохим“.

Тенчо Лилянов бе задържан през 1999 г. от полицията като участник в канал за контрабанда на цигари през граничния пункт „Ново Село“. Той има съдружия в десетки фирми в Хасково, Димитровград, София, Смолян, Велико Търново и други градове.

В публикация на сайта „Биволъ“ от март 2017 г. Лилянов е споменат и като съдружник в компанията „Форуком“. Там негов партньор е Даниел Гаргов, който стана известен като „зетя на Делян Добрев“, тъй като е съпруг на първата му братовчедка. „Форуком“ притежава мажоритарен дял в друго дружество – „Еко традекс груп“, която бе класирана в „Топ 3“, на компаниите, получили най-много пари от програмата за саниране.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам