BG | EN

Протест поиска от президента да наложи вето върху промените в Закона за горите

Протест пред президентството
Снимка: Фейсбук/За да остане природа

„Ако Президентът все още иска да спаси българските гори, както заяви в началото на миналата година, нека наложи частично вето върху приетите промени в Закона за горите!“

За това настояват от „За да остане природа“ – независима коалиция от граждански групи и неправителствени организации, която се бори за опазване природата на България.

Днес с флашмоб пред сградата на Президентството представители на коалиция „За да остане природа в България“ поискаха от президента Румен Радев да наложи частично вето върху приетите от парламента на второ четене в края на миналата седмица промени в Закона за горите, които, според еколозите, отварят вратата за безконтролни сечи в горите.  

На 27 януари, покрай важните промени в Закона за горите, които трябваше да гарантират повече прозрачност при продажбата на дърва за огрев, Народното събрание прие и редица спорни лобистки поправки, които узаконяват незаконни сечи и са в полза на частни ловни интереси, посочват екоактивистите.

Според тях с това се премахва изискването за маркиране на дърветата, подлежащи на сеч по ред и условия, определени в наредбата за сечите, което ще направи отличаването на терен с незаконна от терен със законна сеч почти невъзможно, както за контролните органи, така и за обикновените граждани. Въвеждат се широки основания за сечи без издаване на позволително за сеч по утвърден образец, включително в случай на евентуална бъдеща опасност. Цели гори могат да изчезнат, ако представител на дадена администрация реши, че те представляват риск (например от наводнение). Разрешава се създаването на нови държавни ловни стопанства „Тунджа“ и „Кричим“, към чието придобиване чрез спорните ловни концесии вече имат апетити местни бизнеси. Въвежда се опция средствата от „Фонд Инвестиции“ на държавните горски предприятия да се ползват за „изграждане на складове за съхранение на дивечов фураж“. Практиката показва, че подобна инфраструктура вече е била променяна и развивана в хотелска база.

Тези промени дават много повече свобода на изпълнителната власт, което ще доведе до много повече нарушения в горите, вкл. увеличаване на незаконния дърводобив, категорични са природозащитниците.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините