BG | EN

300 хил. лв. за пострадалите от земетресението в Турция са събрани за по-малко от 24 часа след призива на Манол Пейков

3549 души са загиналите в Турция след вчерашното земетресение с магнитут 7,8 и епицентър близо до Газиантеп, а ранените са повече от 22 160, сочат официалните данни. Близо 6 хиляди сгради са били разрушени. Снимки: Фейсбук

300 хиляди лева в помощ на пострадалите от земетресението в Турция са събрани за по-малко от 24 часа от пловдивския издател Манол Пейков, предаде Радио Пловдив.

Вчера Манол Пейков отправи призив в социалните мрежи за съпричастност към бедстващите. Дарителите към момента са над 1500 души като в пунктовете в Пловдив и София продължават да пристигат дарения от сутринта, съобщи Пейков в профила си.

За 16 часа, след отправения апел и организирането на събирателни пунктове Пейков е получил няколко предложения за организиран транспорт с бусове и тир.

След разговор с посланика ни в Турция става ясно, че хората в района имат нужда от ръкавици, якета, шалове, шапки, от одеяла, външни отоплители на газ, палатки, столчета и маси за къмпинг, комплекти за първа помощ, спални чували и вътрешно осветление за палатки. Молбата е да не се даряват стари дрехи.

Българският Червен кръст обяви днес кампания за набиране на материални дарения в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия на 6 февруари 2023 г.

В момента най-неотложни са нуждите от:

нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки;

• ново спално бельо;

• нови топли завивки;

• хигиенни материали (за лична хигиена.

От БЧК се обърнаха с молба за съпричастност и към българските фирми-производители, като ги призоваваха да подкрепят кампанията, както с изброените по-горе артикули от първа необходимост, така и според възможностите си със: семейни палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери и батерии.

Даренията ще се приемат както в София, така и в областните организации на БЧК.

Всички дарения ще бъдат директно транспортирани за пострадалите райони и следва да отговарят на санитарно-хигиенните изисквания, посочват от БЧК.

Българският Червен кръст откри и специална банкова сметка в лева за набиране на финансови средства в помощ на пострадалото население в Турция и Сирия:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

За пострадалите от земетресението в Турция и Сирия

Можете да подкрепите кампанията на БЧК и с SMS на стойност 1 лв. на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

Пунктове за набиране на хуманитарна помощ в подкрепа на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия откриват и множество други организации в страната.

От Пловдив днес заминаха 27 доброволци от Националната асоциация на доброволците в България към турския град Газиантеп.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините