3% данък при продажба на имоти и увеличение на туристическия данък предлага кметът на Смолян

Николай Мелемов – кмет на Смолян
Снимка: Зарко Маринов

Данъкът при продажба на имоти в община Смолян да бъде завишен на максималния, предвиден в Закона за местните данъци и такси – 3% от оценката на прехвърляното имущество.

Това става ясно от предложение на кмета Николай Мелемов за изменение на Наредба № 3 за местните данъци на територията на община Смолян. Проектът е публикуван на сайта на общинската администрация за обществени консултации. В момента размерът на този данък е 2.5%.

Законът за местните данъци дава право на общините сами да определят размера на данъка при прехвърляне на имущество в границите от 0,1% до 3%. Ако Общинският съвет приеме изменението, Смолян ще бъде сред общините в България, въвели тавана на този данък.

В мотивите си кметът Мелемов сочи, че Общината се нуждае от допълнителни финансови средства, за да покрие увеличените си разходи.

Туристическият данък скача от 33 до 66%

Кметът на Смолян предлага и драстично увеличение на туристически данък. В к. к. Пампорово той се увеличава от 0,80 лв. на 1,20 лева (или с 50%), в град Смолян, Райковски ливади и Смолянски езера – от 0,60 лв. на 0,80 лв. (или с 33%), а в Хайдушки поляни и останалите населени места в общината – от 0,30 на 0,50% (или с 66%).

Димка ли е обещаната от кмета Мелемов ски писта в Смолян, или реален проект? – тук

Допълнителните приходи са необходими за изпълнението на Програмата за развитие на туризма, и по-конкретно за изграждане и поддържане на туристическата инфраструктура и за медийна реклама и рекламни материали, сочи в мотивите си Мелемов.

На територията на община Смолян има 539 обекта за настаняване с капацитет от 8378 легла.

През 2021 г., приходите от туристически данък в община Смолян са 105 655 лв., а до 30 октомври т. г. приходите от туристически данък са 111 749 лева.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам