Кметът на Благоевград предлага увеличение на такса смет в града и редуциране на налога за бизнеса и в селата

Днес кметът Илко Стоянов (първият от дясно наляво) и неговия екип дадоха пресконференция, на която обявиха предлаганите от администрацията промени в местните такси и планирани реформи през следващата година.
Снимка: Община Благоевград

Кметът Илко Стоянов предлага Общински съвет – Благоевград да гласува увеличение на такса смет за домакинствата в града от 1,1 на 2,9, намаляване размера на таксата за сметосъбирането и сметоизвозването в селата от 12 на 7 промила, както и редуциране на такса смет за бизнеса от 6 на 5,7 промила.

Това се разбра по време на пресконференцията, която кметът Илко Стоянов и екипът му дадоха в Благоевград днес. По думите му, с предложената над два пъти по-висока такса за домакинствата „не говорим за увеличение, по-скоро за изравняване на ставката с останалите областни градове. Дори, ако направим съпоставка, в Благоевград ставката ще бъде по-ниска, например от Пазарджик, където е 4,7, Добрич и Хасково, където е 3.5, Враца – 3“, коментира кметът Стоянов, цитиран в официалното съобщение по темата в страницата на Община Благоевград.

Стоянов подчертава, че такса смет за домакинствата в Благоевград не е променяна от 2009 г. насам, когато минималната заплата е била 240 лева, т.е. 3 по-ниска от тази, в настоящия момент.

Кметът е категоричен, че изравняването не се прави с цел печалба, а приходите ще бъдат разходвани с цел обезпечаване на социалните функции на Общината. „Знаете, че Община Благоевград непрекъснато заделя средства за хора с репродуктивни проблеми, подпомагаме семейства по Наредбата за стимулиране на раждаемостта, отпускаме пари на нуждаещи се граждани и т.н. За да продължим в тази посока, подобни средства трябва да идват отнякъде“, заявява Стоянов.

По думите му, предстои да бъде въведен механизъм, според който жителите ще могат да намаляват сами дължимата си такса за смет, в случай че събират разделно отпадъците. „Ако хората бъдат достатъчно стриктни и отговорни, реално дължимата такса може да бъде почти нулева. Всеки следва да започне да се грижи за средата, в която живее. Ние трябва да сме подготвени за логиката на новото време“, заявява още кметът на Благоевград.

Администрацията планира да създаде и две нови общински предприятия – ОП „Чистота“ и ОП „Озеленяване“, чиито служители ще извършват функциите, поети към момента от Общинска фирма „Биострой“.

„Когато говорим за Общинско търговско дружество, трябва да имаме предвид, че то начислява ДДС, докато при Общинското предприятие ДДС няма. По този начин Община Благоевград реално ще спестява пари, които също ще бъдат насочени за социални функции“, коментира Стоянов.

Той пояснява, че хората, работещи в момента в „Биострой“ трябва да бъдат спокойни, тъй като не се предвиждат съкращения, а те ще бъдат прехвърлен към новите общински предприятия.

„Доставчиците, с които в момента работи Общинското дружество, също нямат никакъв повод за притеснение, всички задължения към тях ще бъдат разплатени“, посочва още Стоянов. Според него, с генерираните приходи от предприятията ще бъде закупена модерна техника за сметопочистване и озеленяване, която ще остане общинска собственост.

Илко Стоянов пое ръководството на община Благоевград през юли след като спечели предсрочните кметски избори, като кандидат от „Има такъв народ“. До тях се стигна след като правомощията на предишния кмет – Румен Томов бяха прекратени предсрочно заради ненавреме закритата му фирма, а решението на Общинската избирателна комисия беше потвърдено след едногодишна съдебна битка.

Юристът и бивш общински съветник Илко Стоянов ще управлява Благоевград до редовните местни избори през 2023 г.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам