Европейският прокурор Лаура Кьовеши лично ще наблюдава делата от България

На пресконференция в Дома на Европа европейският главен прокурор Лаура Кьовеши заяви, че само независима съдебна власт може да въздаде правосъдие. Делата от България ще бъдат под личното наблюдение на европейския главен
прокурор. Освен тях Кьовеши ще наблюдава и делата от Германия и Латвия.

Преди да влезе в залата за пресконференции, Кьовеши беше посрещната от протестиращи за оставката на българския главен прокурор Иван Гешев. Недоволните граждани блокираха и движението по столичната улица „Раковски“ пред Дома на Европа, съобщи БНР.

Във втория ден от посещението си у нас европейският главен прокурор Лаура Кьовеши се е срещнала с четиримата български магистрати, одобрени за европейски делегирани прокурори, а след това и с Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, от която зависи излъчването на още шестима.

Посещението на Кьовеши е заради непопълнената квота на  българските представители. България е подписала работно споразумение за назначаване на 10 делегирани прокурори и тази бройка не подлежи на дискусия. Припомняме, че от излъчените от Прокурорската колегия десет магистрати Колегията на Европейската прокуратурата одобри като отговарящи на условията само четирима и въпреки призивите квотата да бъде попълнена с останалите под чертата, с мотив, че не са събрали достатъчна подкрепа, съдебните кадровици прекратиха процедурата.

Защо не е попълнена квотата на България – тук.

Протест срещу главния прокурор Иван Гешев посрещна Лаура Кьовеши и пред Министерството на правосъдието, където в четвъртък следобед тя се срещна със служебния министър Янаки Стоилов. Съдебната палата също бе блокирана от протест, но Гешев все пак се срещна с Кьовеши, предаде Mediapool.

С кратко съобщение от прокуратурата заявиха, че Иван Гешев я е поздравил и й е обещал съдействие. „Иван Гешев изрази увереност в перспективите за успешно сътрудничество в интерес на европейските граждани между Прокуратурата на Република България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност“, се посочва в съобщението.

България е първата страна, която Кьовеши посещава, откакто ръководената от нея европейска прокуратура започна работа на 1 юни.

Визитата й протича на фона на продължаващите протести с искане за оставката на Гешев, които бяха подновени след като финансовото министерство на САЩ наложи санкции заради участие в корупционни схеми на Делян Пеевски, Васил Божков, зам.-председателя на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков и още няколко души. Миналата седмица от гражданското движение БОЕЦ заявиха, че започват блокади на Съдебната палата и няма да допуснат Гешев до кабинета му. Едновременно с това пред сградата се появи палатков лагер. Вечер пък пред палатата се организират протести от инициативата „Правосъдие за всеки“.

В четвъртък говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че протестите били дело на „подсъдимо лице“, визирайки лидера на БОЕЦ Георги Георгиев, който е подсъдим за хулиганство.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам