BG | EN

250 хил. лв. обезщетение за пострадалото при взрив севлиевско семейство

Снимка: pixaby.com

Окръжен съд Габрово постанови семейството от Севлиево, което на 8 март 2014 г. е загубило едното си дете, а другото пострадало тежко при газов взрив в дома им, да получи обезщение от общо 250 хил. лв. от „Севлиевогаз 2000“ – 100 хил. лв. за дъщеря им  Александрина и по 75 хил. лв. за двамата родители за загубата на 10-годишния им син.

Исковата молба е била заведена солидарно срещу „Бяла“ ЕООД и „Севлиевогаз“, но съдът отхвърлил гражданския иск на фамилията  срещу „Бяла“, съобщава регионалното издание „Севлиево нюз“.

Според пострадалото семейство, край взривената къща минавала тръба на газовото дружество за подаване на газ до съседно предприятие. Същевременно от ВиК извършвали изкопни работи в съседство с тръбата по изграждане на нова канализация. При тези изкопни работи тръбата била засегната и в единия й край се появил теч, като детайлът за снаждането й бил подменен с нов от работници на „Бяла“. Новият детайл не бил от серията и модела, ползвани от газоснабдителното предприятие и няколко дни преди взрива, в резултат на вибрациите от преминаване на тежкотоварни автомобили по пътя над тръбата, се получило спукване в областта на деформацията на тръбата и нов теч на газ. Този газ се просмукал в непосредствено отстояща шахта от канализацията за мръсна вода, нагнетил налягане там, навлязъл по тръбите за оттичане на мръсната вода от взривената къща и създал концентрация. А когато във фаталната вечер преди четири години дъщерята на семейството запалила клечка кибрит, за да запали печка, настъпил взрив, в резултат на който загива братчето й, 10-годишният Анатоли, а самото момиче получава множество травми.

От „Бяла“ заявявили, че не е подменян какъвто и да било детайл за снаждането на тръба за подаване на газ.

От „Севлиевогаз” обявили, че не следва да носят отговорност за взрива тъй като причината за деформиране на газопреносната тръба и настъпилият впоследствие теч на газ от нея, са изкопни действия, извършени от „Бяла“ ЕООД.

Няколко експертизи за възможните причини за взрива са изслушани по делото. Експертите от тройната техническа експертиза приемат, че са възможни две версии за възникване на инцидента – при поставена муфа на газоразпределителната тръба е наранена част на тръбата и от образувал се процеп изтекъл метан, през порите на почвата и канализационната тръба на къщата достигна до кухнята в злощастната къща. 49% вероятност нещата да са се развили по този начин дават вещите лица. Имат и втора версия – през декември 2013 г. при изграждане на канализацията на ул. „Васил Левски“ в Севлиево багеристът не видял тръбата, по която тече газа, закачил я, издърпвайки я нагоре и в резултат на тези опънни напрежения се образували микропукнатини, съществуващата при разтежението пукнатина се отворила и от нея изтекъл метан, който по същия, описан по-горе механизъм, достигнал кухнята на семейството.

По делото не е установено от „Бяла“ да са работили по канализацията в района на взривената къща, заради което съдът е счел, няма основания за търсене на отговорност от дружеството, нито солидарна, нито самостоятелна. Съдът е приел, че причина за взрива е пукнатина в газопреносната тръба, собственост на „Севлиевогаз-2000“ АД, заради което предявеният граждански иск от родителите и пострадалато момиче е допуснат като основателен.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Велико Търново.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините