BG | EN

Министърът на икономиката: Много се говори срещу приватизацията, но вижте ефекта от нея

Торстен Тюрлинг и Емил Караниколов

„В последните дни много се говори срещу приватизацията. Бих поканил нейните противници да дойдат в Севлиево, за да видят ефекта от нея“, това каза днес министърът на икономиката Емил Караниколов на съвместна пресконференция с главния изпълнителен директор на белгийската компания „Идеал Стандарт Интернешънъл“ Торстен Тюрлинг.

Днес двмата се срещнаха по време на официалното откриване на първия етап от тригодишната инвестиционна програма на „Идеал Стандарт Интернешънъл“, която ще приключи през 2019 г. Компанията е един от най-големите чуждестранни инвеститори у нас, а заводите й в Севлиево имат стратегическа роля за нейното развитие, обяви Тюрлинг.

„По време на днешната пресконференция Емил Караниколов обяви, че министерството му предприема нов подход за развитие и изграждане на индустриалните зони в България. „Първо ще се изгражда инфраструктурата на зоната и едва след това ще се продава или ще се дава право на строеж, за да могат инвеститорите да влизат в готови индустриални зони“, каза той министърът на икономиката

Севлиевския завод за санитарна арматура „Идеал Стандарт – Видима“ е първото смесено предприятие с чуждестранни инвестиции у нас, създадено през 1992 година с подписването на договор между американската корпорация „Американ Стандарт“ и българската държава. Преез 2007 г. „Американ Стандарт“ продаде бизнеса си с оборудване за бани и кухни на позиционираната в Белгия „Идеал Стандарт Интернешънъл“.

За 25 години инвестициите на „Идеал Стандарт-Видима“ в Севлиево възлизат на 260 млн.лв., а само от началото на 2017 г. вложенията в технологии, иновации и нови продукти са 22.5 млн.лв.

„Идеал Стандарт-Видима“ е в топ 15 на работодателите в България с осигурените 3200 работни места в три завода – два в Севлиево, за санитарна керамика и санитарна арматура и един в с. Градница.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините