Административният съд в Пловдив ще решава за отстраняването на кмета на Калояново

Снимка: WilliamCho в Pixabay.com

Административният съд в Пловдив е сезиран срещу решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Калояново да не прекрати мандата на кмета на общината Георги Георгиев, въпреки че има влязла в сила присъда. 

В средата на месец ноември кметът на Калояново бе осъден за шофиране след употреба на наркотици. Георгиев се споразумя с прокуратурата за наказание в размер на 8 месеца „лишаване от свобода“ условно с 3 години изпитателен срок. Той беше осъден за рекодно кратък срок, след като преди два дни беше арестуван, затова че шофира дрогиран. 

По закон кметът трябва да бъде отстранен от длъжност с решение на местната ОИК, но общинската избирателна комисия не успяла да събере квалифицирано мнозинство за отстраняването му, каквото е изискването на Закона за местното самоуправление и местна администрация. От 11-те членове на ОИК „За“ предсрочното прекратяване на мандата на Георгиев са гласували 7 души, а „Против“ са били 4-ма.

Делото в Административния съд е образувано по жалба на Красимир Димов, жител на село Сухозем. Със свое разпореждане съдът дава на Димов тридневен срок да обясни в какво качество подава жалбата – като представител на партия или в някакво друго. Дали ще бъде даден ход зависи от това как Димов ще защити основанието си да обжалва, допълва по темата Радио Пловдив.

Очаква се отделът за общия надзор за законност на нормативните актове към Районната прокуратура също да излезе със становище през тази седмица.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам