BG | EN

21 годишен именик извади кръста в Бургас (видео)

Йордан Господинов на 21 г. извади кръста при богоявленския ритуал в Бургас
Снимка: Община Бургас

Йордан Господинов на 21 г. извади кръста при богоявленския ритуал, който сливенският митрополит Иоаникий и представители на бургаското православно духовенство извършиха на Моста в Бургас. Момчето работи в сферата на строителството и скача за разпятието във водата за трети път.

В спасяването на светинята тази година участваха 39 души. Най-възрастният от тях бе 66-годишният Васил, който от много години се включва в отбелязването на празника. В ледените морски води скочиха и двама 16 годишни младежи.

Отбелязването на Йордановден започна с празнична литургия в катедралата „Св. св. Кирил и Методий“. Храмът се изпълни с вярващи още от рано сутринта, които се помолиха за здраве и благополучие. След службата митрополит Иоаникий освети бойните знамена на частите от Бургаския гарнизон. Строят на представителните военни блокове прие флотилен адмирал Мален Чубенков.

Йордан Господинов на 21, който извади кръста от морето на днешния Йордановден и сливенският митрополит Иоаникий
Снимка: Община Бургас

Честването на Йордановден продължи с литийно шествие, което премина по централните бургаски улици и завърши на Моста, където бе извършен ритуала по спасяването на кръста.

И тази година тримата бургаски художници Йордан Ангелов, Йордан Петров и Йордан Маринов посветиха на Йордановден своя обща изложба. Това е нейното 20 издание и е озаглавено „Богоявление“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините