BG | EN

Отменя се режима на водата в цялата община

Снимка: "За истината"
Снимка: „За истината“

От днес се отменя режима на водата в община Севлиево и селата от област Габрово, които се обслужват от дружеството. Това съобщава сайтът „Севлиево онлайн“.Режимът тази година започна щадящо към севлиевци и драстично към живеещите в селата в края на август. В първите дни в града пускаха водата всяка вечер, но в някои села водата идваше пред ден и то нощем. В началото на септември част от селата вече получаваха вода пред два дни, но така бе според обявения график. На места хората имаха вода веднъж седмично и никой от тях не знаеше кога ще потече от чешмите им. А от 15 септември в Севлиево вода вече се подаваше само вечер.

Напрежението ескалира и на 24 септември хора от цялата община излязоха на протест. За час и половина те на няколко пъти блокираха главен път София – Варна в района на разклона за село Богатово, което създаде дълги колони от автомобили, тъй като 24-ти бе последният от трите почивни дни за Деня на независимостта.

Последва активност от страна на управляващите, която се изрази най-вече в говорене. Министърът на МРРБ Николай Нанков обясни, че проблемът е от много години и не пое отговорност за тежката водна криза. Обеща обаче повече пари за справяне с проблема в бюджета за догодина. А в Севлиево кметът каза, че не е време за протести, защото по проблема се работи.

Водните режими за Севлиево и селата от общината, плюс част от габровските села имат 27-годишна история. Към днешна дата реални дйствия има по подмяна на довеждащия водопровод от ВЕЦ „Видима“ край Априлци до ПСПВ в с. Стоките. Това лято бяха подменени тръбите на участък малко под 700 м, за догодина се предвижда половината от целия водопровод да бъде ремонтиран. За това има обявена обществена поръчка за избор на изпълнител, но не и финансиране. Все още обаче не е ясно какво ще бъде заложено за Севлиево в бюджета на регионалното министерство за догодина.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините