Адвокатът на Цветан Василев е задържан за пране на пари

Снимка: prb.bg

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима столични адвокати и служител в адвокатска кантора за участие в организирана престъпна група, създадена с цел пране на пари, съобщиха от държавното обвинение.

Според прокуратурата групата за пране на пари е действала от 2014 година. За предполагаемото пране на пари са използвани фирми, регистрирани на подставени лица в България, както и в офшорни зони – разполагащи с открити сметки в български банки. Пълномощници на тези фирми теглили или нареждали преводи по определени сметки на средства, придобити от престъпна дейност, твърди обвинението.

Медиапул съобщи, че арестуваният адвокат, сочен за ръководител на престъпната група, е един от адвокатите на бившия банкер Цветан Василев – Лазар Карадалиев. От всички арестувани към момента само той остава в ареста. Другите двама адвокати са освободени срещу парична гаранция от по 150 хил. лв. за всеки, а служителя в кантората е на свобода при гаранция от 50 хил. лв. Определението на Специализирания наказателен съд може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Медията припомня, че обвиненията срещу Карадалиев, който защитава Василев по делото КТБ, са от края на миналата година. Тогава кантората му е претърсена от прокуратурата. Освен на Василев той е адвокат и на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев, който през миналия декември получи същото обвинение. Не е ясно дали
юристът е задържан по това или по друго дело.

При миналогодишните обиски в кантората на Карадалиев Висшият адвокатски съвет излезе с декларация, че разследващите са се опитали да изземат кореспонденция с клиенти, която е защитена от закона. Няколко дни по-късно Карадалиев заявява пред Би Ти Ви, че разследващите са търсили документи, свързани със завод „Дунарит“. Оръжейното предприятие е една от причините за конфликта между Гебрев и депутата от ДПС Делян Пеевски.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам