Протестиращи призоваха президента да сезира КС за избора на Гешев

Снимка: Страницата на събитието във Фейсбук

Над 1000 души се включиха снощи в седмия пореден протест, който се проведе в София срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. Организатори бяха инциатива „Правосъдие за всеки“ и сдружение БОЕЦ.

Шествието тръгна от Съдебната палата към Президенството. Протестиращите настояха президентът Румен Радев да сезира Конституционния съд (КС) с искане за тълкувателно решение по повод завършилата в края на миналата седмица процедура по избора на главен прокурор. Според протестиращите държавният глава е необходимо да пита КС дали е трябвало целият конкурс да се проведе отначало, след като изобърт на Гешев бе върнат към ВСС.

Демонстрантите поискаха още оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов, който изигра активна роля при провеждането на повторното гласуване на кандидатурата на Гешев.

Снимка: Страницата на събитието във Фейсбук

Протести срещу избора на Гешев за главен прокурор, макар и с далеч по-малко участници, се проведоха още във Варна, Бургас, Стара Загора.

Малко по-рано 150 съдии от цялата страна внесоха в президентството, Народното събрание, Министерския съвет, ВСС и Инспектората към него своето становище и протест срещу заплахите и явното неуважение към съдии и членове на ВСС.
Също днес от своя страна от Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите призоваха за завършване на процедурата за избор на главен прокурор в разумен срок и при спазване на Конституцията и законите.

По-рано в понеделник самият Гешев обяви, че няма да се извини за думите си към излъчената във ВСС от квотата на съдиите Атанаска Дишева, че от нея може да стане „чудесен общински съветник“, давайки да се разбере, че тя „няма чувство за хумор“. Той иронизира и протеста срещу избора си, посочвайки, че на повторния му избор е имало 60-80 души, а „аз ако събера приятелите си, семействата им, ще изкарам 100-200 човека“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам