Посланикът на САЩ: Държавата трябва да подкрепя разследващата журналистика

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа на среща с 20 гимназисти, участвали Bootcamp в Американския университет в България.
Снимка: Посолство на САЩ в София

Всяка страна трябва да подкрепя добрата разследваща журналистика. Такова послание отправи днес, по време на една от първите си публични изяви новия посланик на САЩ в София Херо Мустафа. Тя беше гост на конференцията „Журналистика в търсене на решения“ на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), организирана в партньорство с Фондация „Фридрих Науман“.

„Моят баща беше журналист, разказа Мустафа. Докато бях малка в Северна Дакота, той пишеше, а аз разбирах колко е ценно истинското честно репортерстване, разследващата журналистика. Понякога е трудно – особено, когато искате да напишете нещо, но върху вас има натиск. И натискът идва по много начини – понякога пряко, понякога непряко. Добрата разследваща журналистика е нещо, което всяка държава трябва да подкрепя“, каза още посланикът на САЩ.

Свързаност, сътрудничество и корупция (connectivity, collaboration, corruption) – това са приоритетите, около които Херо Мустафа решила да организира мислите си, преди да дойда в България. „За корупцията знаете, каза тя. „Сътрудничество“ означава да се върши повече в региона, защото вие се намирате в много важен стратегически район и е важно да си сътрудничите със съседите си от всички страни. А под „свързаност“ имам предвид свързаност на България със САЩ по всички канали, включително и през неправителствени организации и медиите“.

Именно тези приоритети бяха представени от Мустафа и по време на изслушването ѝ в Сената, на което назначението ѝ беше потвърдено.

Американският посланик Херо Мустафа по време на участието си в конференцията „Журналистика в търсене на решения“
Снимка: Посолство на САЩ в София

Новият посланик на САЩ у нас разказа, че за краткото време след назначаването си е срещнала много хора, отдадени на мисията да вършат добри неща за страната си. „Това са предприемачи, избрали да останат и да изградят бизнеса си в България, млади държавни служители, които вярват, че за корупцията няма място в съвременното управление, и журналисти, които вярват, че независимите медии са критично важни за едно демократично общество, каза Херо Мустафа. Като американци ние сме известни с оптимизма си. С екипа ми сме големи оптимисти и по отношение на България и заради това създадохме медийната кампания „Силата е в теб“, припомни още посланик Мустафа.

Кампанията на посолството на САЩ в България „Силата е в теб“, която цели да вдъхне у обществото оптимизъм в развитието на страната е поздрав към българите, които активно изграждат бъдещето. Това е четвъртият етап на кампанията – в началото тя представи неизвестни на масовата публика хора, олицетворяващи силата на българския дух. След това отличи световно признати професионалисти, а в третата част – хора, активно работещи за промяна.

През тази година част от кампанията са четири български организации, които с дейността си илюстрират инициативността на обикновените граждани – „Заедно в час“, „Гражданите“, TimeHeroes и „Резиденция Баба“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам