BG | EN

133 кандидати се борят за място в парламента от Силистра

Снимка: Димитър Пецов

С някои нови партии и размествания на кандидати между партии се характеризира списъка за поредния предсрочен вот за народно събрание в 20-ти силистренски многомандатен избирателен район. Той е с десет повече регистрирани кандидатски листи в сравнение с последните парламентарни избори.

До крайния срок на 7-ми май

в РИК-Силистра бяха регистрирани 133 кандидати за народни представители.

Те са представители на 20 партии и 11 коалиции, или общо 31 кандидатски листи. 

За сравнение, на последните избори за парламент са били 21. Тогава два от четирите мандата бяха спечелени от ДПС, а по един мандат си разделиха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Водач на листата на ГЕРБ-СДС в Силистра е Тома Биков. След него са областният координатор на партията Тодор Тодоров и депутатът Ивелин Статев. На осмото, последно място в листата на партията е включен и ресторантьорът и близък приятел на Тодор Тодоров Милен Делийски.

Листата на ДПС се оглавява от съпредседателя на партията Джевдет Чакъров, който е водач и на листата на движението за евро депутати. На шесто място в нея е поставен общинския съветник и лидер на местната организация Бирол Мехмед.

Този път водещият кандидат на Коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България няма да  е от Силистра, а от Севлиево. Това е бизнесменът Богомил Петков. Той спешно смени напусналия тези дни партията силистренец Стоян Георгиев. Втори след него е общинският съветник от Тутракан Кристиян Калчев, а трети общинският съветник от Силистра Стефан Железов.

Бившият депутат от “Продължававаме Промяната” в три поредни парламента Стоян Георгиев сега оглавява листата на новорегистрираната партия “Величие”, свързана с “Исторически парк”, а бившият областен управител и кандидат за кмет на местните избори от листата на “Възраждане”  Петко Добрев ще се състезава за депутатско място като водач на листата на “Център”, учредена от Васил Божков.

“Възраждане” регистрира осем кандидати и постави отново на първо място депутатката Маргарита Генчева, следвана от водача на силистренската структура и общински съветник Марин Николов. След него е Димитър Димитров – председател на партийната структура в Тутракан, а на четвърто място е силистренския общински съветник от партията Свилен Димитров. 

Листата на БСП за България” се води от депутата Иво Атанасов, който оглавяваше листата и на предните избори. На осмо място е общинският съветник  от БСП в местния парламент Лазар Лазаров.

Начело на листата на коалиция “Левицата!” пак е общински съветник от Силистра – Илияна Митева.

Друга лява формация със свои 8 кандидата е “Солидарна България” на Ваня Григорова. Тя на местно ниво се представлява от юриста Димитър Караджов, който също е и бивш общински съветник.

Листа от осем кандидати е регистрирала и ВМРО. Водач е Даниел Христов – земеделски производител, а отскоро и директор на предприятиего “Общински пазари и паркинги” в Силистра. Христов  на предните избори през април 2023 г. е бил на второ място в листата  на Коалиция неутрална България(русофили и комунисти). Тази коалиция сега също е регистрирала листа от четири кандидати.

На тези избори участва и “Граждански блок” на бившия главен прокурор Иван Гешев. Водач на листата е настоящия общински съветник от групата на социалдемократическата партия в силистренския общински съвет Йордан Стоянов.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Димитър Пецов
Димитър Пецов е журналист на свободна практика и граждански активист от Силистра. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за гражданин, най-активно използвал правото си за достъп до обществена информация.

Още от автора

Общинските съветници одобриха новата структура на общинска администрация в Силистра

С по-малко началници и повече закрити отдели беше приета новата структура на общинска администрация в Силистра

Чиновник в Силистра е получавал години наред арендата от държавни земеделски земи

Държавен служител в Областната земеделска служба в Силистра е заменил през 2007 г. свои имоти срещу държавни, след което е продължил да ги от дава под аренда в собствена полза.

Платена глоба от 1500 лв. спря финансиране на проекти за 8 млн. лв. в Силистра

Кметът на Силистра Александър Сабанов обяви, че възприема нова стратегия в борбата за средствата, която включва освен дела и протести пред МОН.

Още анализи

Нагледахме се на сериали за опазване на статуквото от епохата „Цацаров – Гешев“

Зpитeли cмe нa гpaндиoзeн ĸpими cepиaл, cyпep пpoдyĸция, c yчacтиeтo нa знaĸoви фигypи нa бългapcĸaтa пoлитичecĸa cцeнa, c пoддъpжaщaтa poля нa пpoĸypopи, пoлицeйcĸи шeфoвe и нa oxpaнитeлнитe cлyжби.

Колко проруски депутати ще изпрати България в Брюксел

Предстоящите избори за Европейски парламент са белязани от опасения за увеличаващата се подкрепа към крайното дясно. Често пъти това са и формации, които открито подкрепят Русия. Колко проруски евродепутати ще изпрати България?

Такива са нравите и правилата в милиционерска република България

Запис след запис - разкриващ вътрешните диалози на една политическа партия - ПП. Като граждани ние отдавна нямаме илюзии, но слава Богу, все още не сме си загубили акъла напълно, та да бъдем управлявани от оперативните мероприятия на знайни и незнайни милиционери.