BG | EN

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за военното разузнаване

Снимка: parliament.bg

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за военното разузнаване с 134 гласа За, 57 – против и 6 – въздържали се.

Държавният глава върна закона заради предвидената възможност цивилно лице да може да оглавява служба „Военна информация“ като алтернатива на досегашното изрично изискване да е военнослужещ.

Според президента, ръководителят на службата трябва да притежава необходимата експертиза, която се изразява в специфични познания и професионален опит.

Според Радев назначението на цивилен не съответства на мястото, което заема Службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България.

БНР цитира депутата Крум Зарков от БСП, който посочва: „И най-яркото доказателство за това е конюнктурното поведение на партия ГЕРБ по този въпрос. Преди 4 години подкрепиха изискването за военнослужещ, за да махнат един директор. Днес го отменят, за да назначат друг директор. Това е голямата разлика. И в двата случая решението им е продукт на неизказани политически сметки и на сложни коалиционни взаимоотношения – с „Реформаторския блок“ тогава, с „Обединени патриоти“ днес.

Депутатът Лъчезар Тошев от ГЕРБ е определил катоизлишни притесненията на социалистите: „Не можем да сложим аптекар, не можем да сложим хлебар за директор на Служба „Военна информация“, понеже, отворете закона, не е дълъг, не променяме критериите за назначаване на директора. Критериите остават същите, само че даваме възможност, отговаряйки на тези критерии, да бъде и цивилен. Ето това е! Разберете го и не се опъвайте замо заради това, че президентът за пореден път ще бъде наказан тук, от тази трибуна!

По време на обсъжданията от „БСП за България“ заявиха, че има опасност служба „Военна информация“ да бъде овладяна политически. Според депутатът Николай Цонков ако бъде назначено цивилно лице, това означава, че той преди това може да е бил член на някаква партия, например. „Тогава спазваме ли този принцип на политически неутралитет? Има една друга идея – тази система да бъде овладяна, тя да бъде част от концентрацията на контрол върху службите за сигурност“, пита депутатът.

Според Веселин Марешки от партия „Воля“, ако някой иска да овладее някаква служба мисля, че не е толкова трудно да намери кандидат с  пагон“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините