Автор на „За истината“с номинация за наградата „Златен ключ 2019“

Венелина Попова
Снимка: БНР

Авторът на „За истината“ Венелина Попова е сред шестимата номинирани за тазгодишната награда „Златен ключ“ на Програма „Достъп до информация“. Тя се присъжда всяка година на 28 септември в Деня на правото да знам за най-добър журналистически материал или кампания, свързани с правото на достъп до информация.

В началото на малр т. г. Венелина Попова подаде заявление, с което поиска да получи договорите на община Стара Загора и свързаните с тях документи, сключени за извършване на информационни, медийни, ПР, рекламни и др. услуги срещу заплащане за последните две години.

Кметът на общината отказа достъпа до исканата информация с мотив, че тя не съществува във вида, в който е искана – под формата на справка. С подкрепата на Програма Достъп до информация отказът бе обжалван пред Административен съд в Стара Загора.

В резултат, със свое решение съдът задължи кметът на Стара Загора да предостави исканата справка като прие, че информацията по обществените поръчки е достъпна по силата на закона и община Стара Загора дължи посочване на интернет адреса или предоставяне на преглед на място на поисканите договори за 2018 и 2019.

В съответствие със Закона за достъп до обществена информация, съдът реши, че Община Стара Загора следва да предостави достъп до информация за сключените от нея договори за извършване на PR, медийни, информационни, рекламни и др. подобни услуги.

Останалите птима номинирани в тазгодишния конкурс на „Програма достъп до информация“ са Илия Вълков от „Клуб Z“, Искра Койчева от „Дарик радио“ и Ваня Драганова от информационния сайт „Пловдив прес“, Петър Нанев от bTV и Александра Маркарянот OFFNews.

Разследването на Внелина Попова за това колко и за какво е плащала община Стара Загора на частни медии можете да прочетете тук, тук и тук.

Всичко за тазгодишните номинации в конкурса на „Програма Достъп до информация“ – тук.

Всички статии на Венелина Попова в „За истината“ – тук.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам