BG | EN

Банка ДСК е глобена с 1 млн. лв. за изтичане на лични данни на клиенти

Снимка:Gerd Altmann/Pixabay

Глоба за 1 млн. лв. е наложена на една от големите банки у нас – Банка ДСК, защото не е гарантирала поверителността на личните данни на клиентите си, съобщи на сайта си Комисията за защита на личните данни.

Неправомерно са разкрити данни на общо 33 492  клиенти на банката и голям брой трети лица – съпрузи, продавачи, низходящи и възходящи наследници и поръчители, се разбира от съобщението на Комисията.

Става дума за разпространяване на имената, единните им граждански номера, лични и биометрични данни като цвят на очите и ръст, номера на сметки и дори данни за здравословно състояние.

„В хода на извършената в срок от един месец проверка е установено, че при осъществяване на дейността си „Банка ДСК” ЕАД, в качеството на администратор на лични данни, не е приложила подходящи технически и организационни мерки и не е осигурила способност за гарантиране на постоянна поверителност, цялостност, наличност и устойчивост на системите и услугите за обработване на лични данни на физически лица − клиенти на банката и свързаните с тях трети лица, като са разпространени и достъпени три имена, гражданство, ЕГН, постоянен или настоящ адрес, копия на личните карти и съдържащите се в тях биометрични данни за ръст и цвят на очите; всички лични данни, съдържащи се в данъчни документи, удостоверяващи доходи и здравно-осигурителен статус на кредитополучателите и трети лица по тях, както и данни за здравословно състояние (като в някои кредитни досиета се съдържат решения на ТЕЛК за намалена работоспособност), номера на разплащателни сметки, както и регистрационни номера и дати на нотариални актове с положени подписи.“, пише още в съобщението на Комисията за защита на личните данни.

От съобщението не става ясно как са изтекли тези данни.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините