BG | EN

12 години съдия-изпълнител продава картофената фабрика „Смиледа“

публична продан Смилян
От години фабриката тъне в разруха.
Снимка: otzvuk.bg

Вече 12 години съдия-изпълнител прави опити да продаде картофената фабрика „Смиледа“ в Смилян.

За 22 май т.г. е обявена публичната продан, с цена на имота седем пъти по-ниска от първоначалната през 2006 г. Държавният съдебен изпълнител обяви разрушения и ограбен през години имот за сумата от 284 131 лв. Съобщението за продажбата е публикувано в страницата на Районен съд – Смолян.

Теренът е с площ от близо 34 дка. В него има 15 сгради, два водоема, водохващане, водопроводи и паропроводи. Върху имотите има вписана ипотека от 1998 г. по молба на бившето Министерство на търговията и туризма на стойност 482 000 щатски долара, при курс на БНБ 1 долар/1 лев. Цената е трябвало да бъде платена в срок от 9 години от датата на сключване на приватизационния договор. Сега взискател по изпълнителното дело е Агенцията за следприватизационен контрол във връзка с неизпълнение на приватизационния договор. Изпълнителното дело е срещу РМД-то „Смиледа“ АД. Първоначално предприятието се е продавало за близо 2 млн. лв, но след всяка продан цената пада.

Продажбата ще се извърши на 22 май т.г. в Съдебната палата в Смолян.
Имотите на предприятието- най-голямото на Балканите по време на социализма, сега представляват пълна руина. Липсва оборудването, откраднати са дограмата, ел. инсталациите, избити са и тухлите, посочва регионалното изднаие „Отзвук“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините