BG | EN

Петролни продукти са замърсили защитена местност в Бургас

Снимка: Скрийншот bTV

Разлив на бензин от тръбопровод на „Лукойл Нефтохим“ Бургас е установен тази сутрин при обход на служители. Той се намира между с. Братово и бургаския квартал „Долно езерово“, в близост до езерото Вая. По данни на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Бургас продуктът е с ниско октаново число. Не се знае какво количество е изтекло.

От екоинспекцията посочват, че по предварителна информация се касае за криминален пробив. Движението по тръбопровода е било спряно и той е освободен от налягане. От аварийни екипи на дружеството са поставили бонови заграждения и абсорбенти за ограничаване на разлива.

Инж. Тонка Атанасова, директор на бургаската екоинспекция, заяви пред БНР, че достъпът до езерото Вая е ограничен и видимо няма поражения и мъртва риба. Защитената местност „Езеро Вая“, която се намира от другата страна на пътя на локализираната територия, не е видимо засегната, посочват на страницата си от РИОСВ – Бургас.

„Няма филм, който да е над водната повърхност. Започва обследването на тръбопровода, за да се уточни точно къде е течът. В него вече няма гориво и не изтича“, посочва още инж. Атанасова.

В същото време bTV излъчи репортаж на живо от мястото и показа в страницата си снимки на умряла риба.

Резултатите от взетите проби ще бъдат готови следващата седмица и тогава ще стане ясно дали има замърсяване, уточни директорът на РИОСВ – Бургас.

От „Лукойл Нефтохим“- Бургас съобщили за програма „Хоризонт“ на БНР, че изтеклите количества са минимални и в момента се събират.

Най-вероятната причина за пробива на тръбата е опит за кражба на гориво, посочва компанията.

През 2015 година в района бяха разлети 40 т. гориво от опити за назаконен достъп до горивото на тръбопровода, припомнят бургаски медии.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините