BG | EN

Преференциите не са отчетени правилно в 40% от секциите с машинно гласуване

Машините за гласуване не са използвани нито веднъж в 5.3% от секциите, където това е било възможно.
Снимка: „За истината“

В почти 40% от секциите, в които е била предоставена възможност за машинно гласуване, отбелязаните преференции не са отчетени правилно. Това показва анализ на резултатите от изборите на 26 май, изготвен от Института за развитие на публичната среда.

Проследените секции са 1139 от общо 3000 в които преференциите от протоколите от машинния вот са пренесени в окончателния напълно или частично. Допуснати са и множество технически грешки, показва още анализът. Това е станало въпреки двустепенната проверка на Районните избирателни комисии (РИК) и Централната избирателна комисия (ЦИК).

„Причини за грешките с преференциите са краткото време за обучение и подготовка на членовете на комисиите, липсата на отделна графа в протоколите за преференциите от машинното гласуване, заради което те е трябвало да се сборуват на чернова с останалите, умората и други фактори, смята Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда. Грешките не са отстранени преди обявяването на окончателните резултати“.

Според анализа на Института за развитие на публичната среда сред причините, поради които машините не са използвани нито веднъж в 5.3% от секциите, където това е било възможно е неосигурената тайна на вота. Наблюдатели на института са документирали секции във Враца, Перник и Монтана, в които машините за гласуване са били поставени с екраните си към изборните комисии или са били прикрити с кашони.

В 160 секции на европейските избори няма избиратели, упражнили правото си на глас с машина, показва още анализът. На 26 май по този начин са гласували 159 339 от избирателите.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините