BG | EN

100 хил. лв. дари Фондация „Америка за България“ за млади медици

Изпълнителният директор на Фондация „Америка за България“ Десислава Тальокова
Снимка: АЗБ

„Фондация „Америка за България“ е одобрила 100 хил. лв. дарение в подкрепа на каузата да останат млади медици в България“. Това съобщи изпълнителният директор на фондацията Десислава Тальокова по време на юбилейното тържество по случай 1 година от основаването на фондация „Млади медици за България“ /ФММБ/ и 20 години от създаването на пловдивската болница „Медикус Алфа“.

Средствата са за фондация „Млади медици за България“, учредена от собственика на болницата д-р Динко Младенов.  ФММБ вече подкрепя финансово 90 специалисти на възраст до 35 години, учещи и работещи медицина, дентална медицина, фармация, медицински сестри, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори, зъботехници и инструктори по хранене, като ги мотивира да се развиват професионално в България. Имената на стипендиантите, както и условията за кандидатстване и дарителство могат да бъдат видени в сайта на ФММБ – www.mm4bg.com.

„Отправяме предизвикателство – на всеки дарен лев за „Млади медици за България“ Фондация „Америка за България“ ще прибави същата сума до достигане на 100 000 лева, така нашето дарение може да стане 200 000“, обърна се към над 300-та гости на юбилея Десислава Тальокова. Те отвърнаха на „хвърлената ръкавица“ като събраха над 43 хиляда лева. Така благородната кауза на д-р Динко Младенов само за една вечер успя да набере фонд от над 186 000 лева.

Фондация „Америка за България“ прави още един жест към стипендиантите на ФММБ. При желание от тяхна страна могат да бъдат включени в програмата на Фондацията и Токуда банк за кредитиране на студенти и млади професионалисти. Те могат да участват в нея като кандидатстват за заем, а Фондация „Америка за България“ покрива 20% от главницата по кредита за всяка 1 година, в която кредитополучателят остане и работи в страната. „Така за 5 години Фондацията ще изплати главницата“, обясни Десислава Тальокова. „Според мен дарителството е модерният български патриотизъм, то е не само човечност, но и споделена отговорност. Именно с такива средства в миналото са създадени едни от най-уважаваните институции в сферата на здравеопазването, образованието, на социалната дейност и др.“, припомни г-жа Тальокова. И добави, че фондация „Америка за България“ възражда тази традиция, давайки собствен пример.

„Д-р Младенов, давам си сметка, че администрацията, която представлявам сега, през повечето време не само не ти е помагала, но може и да ти е пречила“, обърна се към домакина служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. „Но това ще се промени, защото хората вече разбират, че здравеопазването не е социално подпомагане, не е административна дейност, която е някакъв разход на бюджета, а това е икономика и то икономиката на бъдещето. Най-важното за човечеството става качеството и продължителността на живота – за което се грижат здравните системи. Бъдещето на високите технологии е медицината. 20 години е зрялост, може да създадеш поколение, да изградиш верига от болници“, допълни министърът, който също подкрепи благородната кауза на ФММБ.

Вместо в изграждане на нови лечебни звена, д-р Младенов инвестира в нещо коренно различно – човешкия потенциал, чрез създадената от него фондация „Млади медици за България“.

„На 29 юни 1992 г., 9 години преди да открием „Медикус Алфа“, през първия ми работен ден като частен лекар бях изкушен със заплата от 12 хиляди щатски долара в един новозеландски остров“, обърна се към гостите и специално към младите лекари д-р Динко Младенов. „Аз избрах да взема кредит с висока лихва и да поведа битката. Беше много трудно, вълнуващо, с нищо не бих заменил тази емоция. Благодаря на всички, които са с мен и все още са с мен. Само работата в екип може да доведе до големи успехи. Времето на индивидуалиста отдавна е минало. Всеки добър специалист трябва да изгради своята школа – и да бъде ментор на младите медици, да ги задържи в България, да им даде възможност да се развиват“, каза още д-р Младенов.   

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Условна присъда за фиктивно назначени работници по европрограма в Шуменско

Апелативният съд във Варна потвърди присъда за деклариране на неверни данни за фиктивно наети работници с цел финансиране от еврофондове в Шуменско.

Изнизали се през друг вход – как реагираха общинарите в Асеновград на протеста на местни жители

Близо 100 души протестираха повече от два часа вчера в дъжда, пред сградата на общината в Асеновград срещу откриването на кариера за добив на мрамор в землището на село Горнослав.

Неразкритите взривове

Колкото по-дълго продължава войната в Украйна, толкова повече ще нараства и значението на произвежданите в българия снаряди за отбраната й. С това обаче ще расте и желанието на Русия да пречи на доставките, което увеличава рисковете за сигурността на българските граждани и оръжейната индустрия на страната.

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.