BG | EN

1.6 млн. лв. планира да похарчи Община Харманли за ремонт на километър път до село без улици, вода и канализация

Христо Христов от харманлийското село Шишманово на публичното обсъждане на проекта за Бюджет 2024 на Община Харманли.
Снимка: Иван Атанасов

Ремонт на 1.3 км междуселски път в община Харманли ще струва 1.609 млн. лв. (без ДДС), което прави близо 12 хил. лв. за всеки метър от него. Това стана ясно по време на публичното обсъждане на бюджета на общината за т.г.

За ремонта на същата отсечка от 1.3 км. до с. Шишманово през 2019 г. беше избран изпълнител, а стойността на договора, сключен тогава бе 618.5 хил. лв. без ДДС. Този ремонт обаче не бе реализиран, поради липса на финансиране.

Сега се оказва, че за ремонт на същия път в бюджета на Харманли са заложени двойно повече средства. За сравнение, в проектобюджета на Харманли за т.г. за ремонта на друг междуселски път – до с. Доситеево за отсечка от 6.6 км са заложени 3.5 млн. лв., или по 530 хир. лв. на километър.

„Какъв е този път дето искате да го правите за 12 хилр. лв. на метър? Това е междуселски път, и не се нуждае от основен, а само от частичен ремонт!“, каза по време на обсъждането Христо Христов, жител на харманлийското с. Шишманово.

Според него в селото официално живеят 475 души и най-малко 150 от тях работят в чужбина. В селото има само 300 м. асфалтирана улица и 30 м. тротоар. Останалите улици са напълно разбити, водата е негодна за пиене, въпреки цената от 5 лв. за куб. м. и се доставя с водоноски заради липсата на водопровод. В селото няма и канализация, а всички фекални води се изливат в дерета, което прави миризмата от тях непоносима през летните месеци.

„От името на шишмановци не разрешаваме тези милиони да отидат на това място!, каза Христов. Това е мнението на 90% от хората. Тези 1.3 км. със злато ако ги направим, ще ни излезе по-евтино. По тази отсечка има само 15 дупки за оправяне. С един самосвал асфалт може да се ремонтира, а вие за тази отсечка искате да похарчите 1.6 млн. лв.1“

Според Христо Христов, ако жителите на селото видят машини за работят по този път ще направят жива верига, за да ги спрат.

„Мога ей тук, пред всички да обещая, че пътя няма да се случи, за да няма живи вериги!, каза в отговор кметът на Харманли Мария Киркова (ГЕРБ). До нея, вече са били изпратени предложения за инвестиране на парите, предвидени за скандалния пътен ремонт в други дейности, които са крайно належащи за селото.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините