BG | EN

Русе, Добрич и още 4 области ще имат с по един депутат по-малко

Снимка: parliament.bg

Шест области ще имат с по-един депутат по-малко от досега, показва решението Централната избирателна комисия, с което беше определен броят на мандатите в отделните изборни райони за предсрочния парламентарен вот на 2 април.

Това са общините Добрич (от 6 на 5), Ловеч (от 5 на 4), Монтана (от 5 на 4), Пазарджик (от 9 на 8), Плевен (от 9 на 8) и Русе (от 8 на 7). Тези многомандатни избирателни райони остават с един депутат по-малко заради резултатите от последното преброяване на населението.

По един депутат повече пък се добавя във Варна и Пловдив град.

София общо ще излъчи четирима депутати повече в следващото Народно събрание. Три мандата се добавят в 23-ти многомандатен район, който ще излъчи общо 19 народни представители и един повече ще има в 24-ти район.

Колко са народните представители за всеки район – тук

Със свое решение от днес ЦИК определи броя на мандатите за всеки многомандатен изборен район въз основа на единна норма на представителство за цялата страна в зависимост от броя на населението по данни, предоставени от Националния статистически институт и приложението към него, съдържащо данни за общия брой на населението към 07.09.2021 г. по области.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините