BG | EN

Ямболски ученици също сигнализираха за мухлясал кашкавал по програма „Училищно мляко“

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Дни след като в две сливенски училища бе намерен мухлясъл кашкавал за раздаване по програма „Училищно мляко“, районна прокуратура – Ямбол се самосезира (на 01.11.2018г.) по журналистически материали, в които се съдържа информация за получен мухлясал кашкавал в учебни заведения, находящи се на територията на град Ямбол. Според съобщението на прокуратурата, мухлясалият кашкавал е получаван отново по програма „Училищно мляко“.

„Районна прокуратура – Ямбол е разпоредила проверка, която да обхване всички учебни заведения на територията на град Ямбол, участващи в програмата „Училищно мляко“. Проверката трябва да установи спазени ли са изискванията на съответните нормативни актове, касаещи безопасността и годността на хранителните стоки, правилата при производството, преработката и съхранението им. Разпоредената проверка е комплексна и е възложена на ОБДХ – Ямбол, РЗИ – Ямбол, Областна дирекция „Земеделие“ – Ямбол и ОД на МВР – Ямбол.

Проверката трябва да бъде извършена в срок от 30 дни. След приключването й, всички материали по нея трябва да бъдат предоставени на Районна прокуратура – Ямбол, ведно с обобщен доклад, за да послужат за последващи действия от страна на наблюдаващия прокурор“, пише в официалната информация от прокуратурата.

Съобщението е идентично с публикуваното по отношение на сигналите за мухлясъл кашкавал, открит в две сливенски училища. При проверката в Сливен  Областната дирекция по безопасност на храните в Сливен съобщи, че кашкавалът идвал от склад в Сливен, собственост на фирма със седалище в Ямбол. Като производител бе посочена фирма за млечни продукти в Хасково, чието име не бе упоменато. Мухлясалият кашкавал бе намерен в училищата, но продукт от същата партида инспекторите не открили нито в склада в Ямбол, нито при производителя в Хасково, въпреки твърденията на фирмите, че са върнали кашкавала с плесен по веригата доставчик-производител.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините