Язовир „Тича“ продължава да губи обем, но МОСВ пак разреши вода за напояване

Язовир Тича през август 2020. Това преди 3 години беше дъното на язовира край Иваново
Снимка: Диана Желязкова

Язовир „Тича“, основен водоизточник за над 160 000 души в областите Шумен и Търговище, продължава застрашително да губи обем, но въпреки това Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отново разрешава използването на водоема за напояване на земеделски земи. В месечния график за използване на значимите язовири през септември министерството пак е разрешило ползването на 1 милион кубика вода от „Тича“ за поливане.

Според данните на МОСВ, обявени на сайта, към 1 септември в язовир „Тича“ има наличен обем от 147 млн. куб. метра, но

полезният обем е 107 милиона кубика,

т.е. една трета от общия капацитет на водоема /311 млн. куб. м/.  Общото количество вода, която ще бъде източена от язовира през септември, е 4,320 милиона кубика. Освен водите за напояване, в графика са включени 2,400 милиона за питейно-битово водоснабдяване на градовете Шумен и Велики Преслав, 0,700 милиона за питейно-битово водоснабдяване на Търговище и 0,220 милиона за екологичен оток в река Камчия.

Същите количества са били разрешени и през месеците август и юли, въпреки тревожното намаляване на обема на „Тича“.  Дори по данните на МОСВ, водоемът губи около 3 милиона кубика на месец – през май министерството е отчело 158 милиона наличен обем, а сега водата в язовира е 147 милиона. При това по официални данни.

Ако язовирът продължава да пресъхва със сегашните темпове, само след 10 месеца ще бъде достигнат санитарния минимум, при който не може да се ползва вода за питейно-битово водоснабдяване. Екоминистерството и държавното дружество „Напоителни системи“ обаче продължават упорито да повтарят, че в язовира имало вода за 2 години. Без да отчитат, че никой не знае колко е мъртвият обем и кога по тръбите ще протече тинята от дъното. 

В същото време

по напоителния канал се губят огромни количества вода

и се рискува водоснабдяването на 70 000 жители на Шумен заради група земеделци, алармира общинският съветник Добромир Драев. Той посочва, че според сключените договори за напояване, месечно на земеделците са необходими около 40 000 кубика. В същото време „Напоителни системи“  – Шумен дава заявки за един милион кубика, тъй като напоителният канал тече като решето и 90 % от водата в него се губи, коментира Драев. Общинският съветник от пролетта призовава да се спре използването на язовира за напояване и предупреждава, че лошото управление на водния ресурс поставя под риск от режим целия Шумен. Областният център ползва вода единствено от язовир „Тича“ за разлика от Търговище, където има и втори водоизточник.  

Иначе от МОСВ продължават да отправят предупреждения за необходимостта от алтернативни водоизточници в Шумен и Търговище. „ВиК-операторите и асоциацията по ВиК в Шумен многократно са предупреждавани за необходимостта от рехабилитация на наличните алтернативни водоизточници и инвестиции за допълнително пречистване на водите в язовира под санитарния минимум“, пише министерството на сайта си. От министерството посочват, че до този момент няма подадени заявления от Шумен за водовземане от алтернативни водоизточници.

Междувременно Йордан Йорданов, председател на гражданска инициатива в шуменския квартал Дивдядово, публикува в профила си във Фейсбук снимки, показващи застрашителната скорост, с която пресъхва язовирът. Измерване на водното ниво в района на с. Иваново сочи, че

за две седмици водата се е отдръпнала от брега близо 4 метра по хоризонтала.

Само за един ден в събота, когато температурите бяха над 35 градуса, нивото на язовира се е смъкнало с 3 сантиметра, твърдят рибарите от района.  

„Досега в Шумен трябваше да бъде обявено бедствено положение, да се спре напояването и водата за промишлените предприятия и да се търсят пари за възстановяване на старите водоизточници, защото проблемите бяха възможни за решаване“, коментира общинският съветник Добромир Драев. Той обвинява в бездействие кмета на Шумен Любомир Христов и областния управител Стефан Желев, които пренебрегваха тревожните сигнали и продължават да чакат държавата да реши проблема с водата.  

Сега на шуменци им остава само да се молят за голям сняг през зимата,

защото язовирът се пълни от снеговалежите. В противен случай още следващата година ще има проблем с водоснабдяването от „Тича“, тъй като водата вероятно няма да може да се ползва за битови цели.  И тогава ще е късно да питаме къде бяха кметът, къде беше областният управител и какво правиха МОСВ и „Напоителни системи“, предупреждава Драев.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам