BG | EN

Явор Божанков ще води листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ в Габрово

Явор Божанков
Снимка: Личен профил във „Фейсбук“

Изключеният от парламентарната група на БСП заради позицията си за предоставяне на военна помощ за Украйна Явор Божанков, ще бъде водач на листата на новосформираната коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ в Габрово.

Новината, която самият Божанков обяви, без съмнение е изненада.

Божанков, който не е партиен член, и този път се явява на избори от гражданската квота. Какво обаче надделя за слагането му начело на листата в Габрово, засега не е ясно, а самият Божанков не отговори на обаждане от „За истината“.

На всички избори досега „Продължаваме промяната“ имаха различни водачи на листи. За 47 Народно събрание водач на листата беше Яна Балникова, която не живее в Габрово, но е родом от града и нямаше проблем да спечели мандата, въпреки че престоя в Парламента около десетина дни. Оттегли се, за да стане съветник на министър-председателя Кирил Петков  и на нейно място влезе севлиевецът и местен строителен предприемач Богомил Петков.

На вота за 48 Народно събрание всички очакваха, че Петков ще води листата в Габрово, когато изненадващо беше изпратен на трето място в листата в Бургас, а водач в Габрово стана напусналият „Има такъв народ“ и министър на младежта и спорта в кабинета Петков Радостин Василев. Първоначалната реакция при обявяването на Василев за водач на листата бе, че отново спускат външен човек за водач в Габрово, но в последствие се оказа, че Радостин Василев има габровски корени (майка му е от Габрово) и е учил в първите класове в града.

„Демократична България“ на всички избори досега издига за водач Ивелин Стоянов, който само веднъж успя да вземе мандат – на вота през юли 2021 г., когато ГЕРБ за първи път останаха само с един депутат от Габрово. Това от „Демократична България“ отчетоха като сериозен успех, тъй като не бяха печелили мандат в Габрово от 2009 г. 

През есента на същата година на политическата сцена излезе „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ остана без народен представител от Габрово. След съставянето на правителство Стоянов влезе във властта като зам.-областен управител на Ралица Манолова, която бе излъчена от „Продължаваме промяната“. 

Стоянов и Манолова бяха освободени от първото служебното правителство на Гълъб Донев.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините