BG | EN

Ще продължат ли партиите да губят и с колко – това е въпросът в Габрово преди изборите на 2 април

Снимка: Pixabay

През 2021 г., когато бе поставено началото на поредицата от избори в страната, в Габрово интригата се въртеше около четвъртия мандат. Две години по-късно в един от най-малките избирателни райони въпросът вече е колко още ще изгубят партиите и коалициите след изборите на 2 април.

Повод за подобни разсъждения са резултатите от четирите парламентарни вота от април 2021 г. до октомври 2022 г. С изключение на „Възраждане“, всички партии и коалиции, регистрирали листи в Габрово за участие в парламентарния вот, отчитат спад на доверие.

Най-сериозен е той при „Има такъв народ“.

При появяването си на изборите през април 2021 г. от партията на Трифонов печелят почти 10 хил. гласа, които през октомври 2022 г. се топят до под 1500. Нищо необичайно като се има предвид колко бързо „Има такъв народ“ изпадна и от социологическите прогнози.

За извънредните парламентарни избори на 2 април

Явор Божанков и Драгомир Стойнев, доскоро колеги в парламентарната група на БСП, този път са опоненти.

Стойнев води листата на БСП, Божанков, който беше изключен от парламентарната си група заради позицията за предоставяне на военна помощ за Украйна, на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Залогът в случая е по-голям за социалистите, които на последните избори – през ноември 2021 г. и октомври 2022 г., не успяха да спечелят мандат. Дотогава това не беше им се случвало, но то не беше резултат само от смаляващата се подкрепа за БСП. Да, на 4 април 2021 г. за БСП в Габрово гласуват малко под 8 хил. избиратели, които през октомври 2022 г. се свиха до малко под 4 хил., но за това освен вътрешнопартийните проблеми на Левицата има трябва да отчетем и обективните причини.

През 2021 г. нямаше „Продължаваме промяната“ , а до есента на миналата година и  „Български възход“ не беше част от политическата надпревара.

Дали появаването на новата лява формация „Левицата!“ ще „открадне“ още от гласовете за социалистите. Краткият отговор е „по-скоро не“.  

За 2 април БСП издигна Драгомир Стойнев за водач на листата си в Габрово. Стойнев е третият водач на листа в избирателния район след автомобилния пилот Крум Дончев и областния лидер на партията Валери Митов, а според местните социалисти той има качествата и популярността да привлече по-голям вот. Дали това ще се случи, предстои да разберем.

Ще се промени ли нещо при „Промяната“,

която размести местните нагласи с появяването си през ноември 2021 г., но за по-малко от година подкрепата за нея се сви от над 10 хил. гласа до под 8 хил. Партньорите им за 2 април от „Демократична България“ само веднъж получиха повече от 3 хил. гласа – на 11 юли 2021 г., когато успяха да вземат мандат след 12 години извън голямата политика, но радостта от това беше кратка. Веднага след лятото на 2021 г. „Демократична България“ започна да отчита все по-нисък резултат, което й отне трудно спечеления мандат.

Дали Явор Божанков, когото от „Промяната“ издигат за водач на листата в Габрово, ще компенсира отлива на доверие, ще видим. Със сигурност ще му се наложи да поработи доста за да спечели подкрепата на избирателите, защото елементарна сметка сочи, че сборът от гласовете за „Промяната“ и „Демократична България“ не е по-голям от гласовете за основния им опонент ГЕРБ-СДС (ако за база се вземат резултатите от последните избори през октомври 2022 г., б.р.).

В Габрово ГЕРБ не са много губещи, но не са и спечелили от четирите парламентарни избора досега.

Напротив, и тяхната подкрепа бавно се топи. С близо 4 хил. са намаляли гласувалите за партията на Борисов от 2021 г. При почти 16 хил. гласа за ГЕРБ през април 2021 г., през октомври 2022 г. за партията са гласували 12 хил. избиратели. Този спад е на фона на пълната мобилизация на всички структури в това число и местна власт. На това отгоре ГЕРБ освен с по-малкото гласове, остана с един депутат от Габрово и дори на теория това не би могло да се промени.

ДПС имат таван на подкрепа.

Той се движи около 1800 гласа, които идват от три севлиевски села с преобладаващо турско население. Колкото и да е странно, с тази нищожна подкрепа ДПС на два пъти взе мандат, а в Габрово се говори, че и този път са убедени, че ще е така. При системата за преразпределение на гласовете, това е законно, въпреки, че местните гласоподаватели го смятат за несправедливо.

Тъй като „Възраждане“ е единствената партия в областта, чийто резултат расте с всеки нов вот,

интересно дали и след 2 април ще се похвалят с ръст на подкрепа. При появата си през април 2021 г. за „Възраждане“ гласуваха едва 1200 от избирателите в габровска област. През октомври 2022 г. броят им вече беше малко над 4500 – достатъчно за мандат, какъвто „Възраждане“ имаше и в последния парламент.

Габрово е от областите у нас, които изпращат в парламента минимално допустимия брой депутати – четирима.   

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

Политици за присмех, но все по-малко смешни – първите хора в държавата „дефилираха“ на карнавала в Габрово

Без съмнение с всяка следваща година политиците превземат все повече от карнавала, но карикатурите им будят все по-малко смях.

Математиката ще реши при кого да отиде четвъртия мандат в Габрово

ДПС или БСП ще вземат мандат от Габрово - това е въпросът преди предстоящите на 9 април избори за български парламент.

Като сладолед на слънце се топи БСП в Габрово,  докато Нинова се упражнява в партийно строителство

БСП в Габрово и БСП на „Позитано“ не говорят на един език от години, но този път разминаването прехвърли границите на разумното.

Още анализи

Нагледахме се на сериали за опазване на статуквото от епохата „Цацаров – Гешев“

Зpитeли cмe нa гpaндиoзeн ĸpими cepиaл, cyпep пpoдyĸция, c yчacтиeтo нa знaĸoви фигypи нa бългapcĸaтa пoлитичecĸa cцeнa, c пoддъpжaщaтa poля нa пpoĸypopи, пoлицeйcĸи шeфoвe и нa oxpaнитeлнитe cлyжби.

Колко проруски депутати ще изпрати България в Брюксел

Предстоящите избори за Европейски парламент са белязани от опасения за увеличаващата се подкрепа към крайното дясно. Често пъти това са и формации, които открито подкрепят Русия. Колко проруски евродепутати ще изпрати България?

Такива са нравите и правилата в милиционерска република България

Запис след запис - разкриващ вътрешните диалози на една политическа партия - ПП. Като граждани ние отдавна нямаме илюзии, но слава Богу, все още не сме си загубили акъла напълно, та да бъдем управлявани от оперативните мероприятия на знайни и незнайни милиционери.