BG | EN

Ще остане ли „Младежки дом – Варна“ на младежите? 


„Една от сградите на Общинския детски комплекс във Варна (до хотел „Черно море“) е твърде апетитна. Намеренията към нея не са на Общината, а на някои от строителите във Варна. И ако Общинският детски комплекс го няма в тази сграда, много лесно ще се осъществят намеренията им“, твърди Дарина Иванова, дългогодишен експерт „Младежки дейности“ към Община Варна и граждански лидер.

През септември миналата година ЕкоВарна алармира, че Младежкият дом във Варна предстои да преустанови функциите си като младежко средище. На негово място да бъдат изнесени функциите и дейностите на Общинския детски комплекс. „С недоумение разбираме, че предстои преместването на Младежки дом в друга сграда. Във време, когато младежката политика е водеща във всички цивилизовани държави, отнемането на емблематичната младежка база във Варна е меко казано безотговорно“. Това беше посочено в становище до бившия Общинския съвет, подписано от 35 младежки неправителствени организации в града.

Предложението беше за преместване на Младежкия дом в сграда на бившия „Жилфонд“ на ул. „Съборни“ 9А. Според младежки лидери сградата е в окаяно състояние, с малки помещения, непригодни за обществени младежки прояви и инициативи. Местните избори миналата година стопираха процеса. Засега.

Сградата на Младежкия дом разполага със седем зали, които могат да бъдат използвани за младежки събития, срещи, обучения, спорт. Тук се ражда идеята за Младежка доброволческа служба, за оригиналния вариант на младежкия фестивал FunCity. Това беше толкова живо място, че младежите казваха за него: „Прибираме се у дома“, споделя Дарина Иванова. „С промяната на местната власт през 2015 г. младежите вече не можеха да имат влияние върху младежката политика. Младежките организации изпаднаха в забвение. Вместо да се борят, те започнаха да се примиряват с това“, смята Иванова.

Защо Общинският детски комплекс окупира всички зали на Младежкия дом във Варна? Вижте още по темата от участието на Дарина Иванова в десетото издание на гражданския форум „Конференция по демокрация“.

Тази статия е създадена от „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ (ОЦОСУР) в рамките на проекта за подкрепа на независими регионални медии на Сдружение с несторанска цел „Про веритас“. Мненията, споделени в него са на ОЦОСУР и не непременно са споделени от „Про веритас“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-гледани

Още видео