Ще вдигнат ли заплатите си общинските съветници в Бургас

Общинските съветници в Бургас най-вероятно ще получават 962 лв вместо досегашните 878 лв.
Снимка: „Перископ“

Заплатите на общинските съветници в Бургас ще бъдат увеличени ако предложението на председателя му Севдалина Турманова бъде прието.

Според предложения текст на решение, цитиран от местното издание „Перископ“ , заплатата на кмета на града Димитър Николов трябва да бъде увеличена със 180 лв. Мотивът за това е постановление на Министерски съвет от 1 януари т.г. според което минималната работна заплата в страната трябва да бъде повишена на 610 лв. В същото време възнаграждението на кмета на Бургас не е актуализирано от 2016 година до сега, гласят мотивите към предложението на Турманова.

В момента Димитър Николов получава 1800 лв. като след евентуалната актуализация заплатата му трябва да стане 1980 лв. Това увеличение обаче ще се отрази и на заплатите на общинските съветници. Техният размер се формира като 54 % от заплатата на председателя на ОбС- Бургас, който пък взема възнаграждение, равняващо се на 90 % от това на кмета.

След евентуалните промени, които предстои да бъдат приети на предстоящата сесия на Общинския съвет в Бургас той ще получава 1782 лв., вместо досегашните 1620 лева. От 878 лв., колкото получават в момента общинските съветници, след промяната заплатите им ще станат 962 лв. Те ще бъдат възнаграждение за явяване на едно заседание на ОбС месечно и за членство в поне една от постоянните комисии на съвета, които провеждат до две заседания на месец.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам